szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyilvánosságra hozta Magyarországról szóló éves jelentését az IMF. A dokumentum szerint a magyar gazdaság jól teljesít, és a tervezett intézkedések iránya is jó, azonban elég sok probléma akad, amiket sürgősen orvosolni kellene.

„Újabb elismerés az IMF-től a magyar gazdaságnak” címmel adott ki közleményt a pénzügyminisztérium annak apropóján, hogy a Nemzetközi Valutaalap nyilvánosságra hozta éves jelentésének végleges változatát. A tárca szerint „az átfogó, javaslatokat is tartalmazó dokumentum teljes elismeréssel szól a növekedésbarát adópolitika eredményeiről, a bérfelzárkózást elősegítő, a munkanélküliséget visszaszorító és a gazdaság sérülékenységét csökkentő kormányzati intézkedésekről”.

„A jelentés szinte minden területen pozitívan értékeli a magyar gazdaság teljesítményét, hazánk idei bővülését – a tárca várakozásaihoz hasonló mértékre – 4,9 százalékra prognosztizálja. A Valutaalap szerint a kormány Versenyképességi Programja megfelelő lépéseket tartalmaz a jövőre nézve, amelyek elsősorban a kis- és középvállalkozások versenyképességét növelhetik. Az elemzés az államháztartási folyamatokról és az adósságkezelési stratégiáról szólva kifejti, hogy a magyar gazdaságot korábban veszélyeztető külső kockázatok jelentősen csökkentek” – írja a minisztérium.

A jelentés (ahogy annak nem végleges változata) valóban elismeri a magyar gazdaság jó mutatóit, illetve aszerint a Versenyképességi Program és a jegybank javaslatai jó irányba mutatnak. Ugyanakkor az elemzés számos problémára is felhívja a figyelmet, és külön hangsúlyozza, hogy ideje nekilátni a szükséges szerkezeti átalakításoknak.

A valutaalap szakértői szerint elérkezett az ideje reformok bevezetésének, amelyek orvosolni tudnák az ismert, vállalkozást gátló problémákat, ezekre a versenyképesség további javítása miatt lenne szükség:

  • Egyszerűsíteni és gyorsítani kellene az adminisztrációs folyamatokat,
  • Javítani kellene az államigazgatási és közbeszerzési gyakorlatokat,
  • A kis- és közepes vállalkozások tekintetében egyszerűsíteni kellene a szabályozói környezetet, illetve ritkábban kellene azon változtatni.

A szakértők az államháztartás hiányának (és azáltal az államadósság szintjének) leszorítása érdekében is ajánlanak lépéseket:

  • Az adókedvezményeket szűkíteni kellene,
  • Az adófizetői bázist ki kellene terjeszteni,
  • A szektoriális adók kivezetését folytatni kell,
  • Az állami kiadásokat vissza kellene fogni, különösen az államigazgatást racionalizálni kellene, ezáltal vissza lehetne fogni a közalkalmazottakra kifizetett bérkiáramlást (az állami szférában felszabaduló munkaerő ráadásul enyhíthetné a versenyszféra munkaerő-hiányát),
  • A közösségi közlekedés és az energiaárak támogatását szintén racionalizálni kellene.

Varga Mihály az elmúlt 9 év tapasztalataival akarja segíteni az IMF-et

A pénzügyminiszter a valutaalap új vezérigazgatójával találkozott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!