szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Karácsony Gergely főpolgármester ígérte meg a választásokat követően az álláskeresők ingyenes tömegközlekedését – most kiszámolták, mennyibe is fog ez kerülni a fővárosnak.

355 millió és 1,46 milliárd forint közti kieséssel számol a városháza – szúrta ki a napi.hu a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére készített előterjesztésében. A budapesti Városigazgatási Főigazgatóság számolta ki, milyen pénzügyi hatása lenne a nyilvántartott budapesti álláskeresők ingyenes tömegközlekedésének.

A számításokhoz a 2018 végi regisztrált álláskeresők létszámát vették alapul, ez 14 301 fő. A piackutatási adatok alapján egy utas 10,78 bérletet vásárol évente – ha ezzel a lehetőséggel minden álláskereső élne, az 1,46 milliárd forintba kerülne a fővárosnak. Amit életszerűbbnek tartanak a számításban résztvevők, az a havonta megvásárolt, 3000 forintba kerülő 10 darabos gyűjtőjegy – ez esetben a kiesés 515 millió forintra rúghat. Más számítások alapján a budapesti lakosok csupán egynegyede rendelkezik teljes árú bérlettel: ha ugyanez érvényes az álláskeresőkre is, az 355 millió forint kiesést hozhat a fővárosnak.

2020. január 1-jétől érkezhetnek az új bérletek, ha a közgyűlés rábólint a javaslatra. A tervek szerint a BKK kijelölt helyein lehetne átvenni egy igazolást, ami lehetővé teszi az ingyenes tömegközlekedést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!