szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kínai export értéke novemberben 1,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, s az USA-ba irányuló szállítások értéke 23 százalékkal esett vissza. Ha nem sikerül december közepéig megállapodni a kínai-amerikai kereskedelmi viták lezárásáról, hosszabb távon még komolyabb visszaesés várható.

Február óta a most mért 23 százalék a legnagyobb arányú visszaesés, s a statisztikák szerint az utóbbi egy évben minden hónapban alacsonyabb volt az export értéke, mint az egy évvel korábbi hasonló időszakban – írta a Bloomberg amerikai gazdasági hírügynökség, amely szerint a vártnál rosszabb eredmények miatt is tűnik késznek Kína megállapodni az USA-val a kereskedelmi háború lezárásáról.

A viták és a vámok hatását mindkét fél megérzi, jelentősen kevesebb árut értékesítenek Kínában például az amerikai farmerek. Bár a Bloomberg szerint decemberben – a közelgő ünnepek miatti árukészlet-növelés miatt – a kereskedelmi forgalom emelkedése várható, hosszabb távon – ha nincs megállapodás a két fél között, s december 15-én életbe lépnek az új amerikai szankciók – akkor még inkább visszaeshet a kétoldalú kereskedelem értéke. Ezek a büntetőintézkedések részben az okostelefonokara, valamint a számítógépekre is vonatkoznának.

A kínaiak helyzetét rontja, hogy az egész világgazdaság lassulóban van, s ezért Kína Nagy-Britanniával, és a többi EU-tagállammal, valamint Japánnal folytatott kereskedelme is visszaesőben van.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Négy éven át küld biztonsági frissítéseket készülékeire a Samsung – az öné köztük van?

Négy éven át küld biztonsági frissítéseket készülékeire a Samsung – az öné köztük van?

24.hu: 800 millióért foroghat krimi az őszödi beszédről

24.hu: 800 millióért foroghat krimi az őszödi beszédről

Videó: Sikerült a SpaceX tesztje, begyújtották a Starship űrhajó hajtóműveit

Videó: Sikerült a SpaceX tesztje, begyújtották a Starship űrhajó hajtóműveit