szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Saját cégüknek dolgoznak vissza külsősként a Főkert munkásai.

Az FKF után a Főkert különös szerződései kerültek elő, ahogy az új budapesti városvezetés nekiállt a fővárosi cégek átvilágításának – írja az Mfor. A portál úgy tudja, a kertészeti cég a saját leányvállalatára bízza közszolgáltatási feladatainak jó részét, amely azután alvállalkozókkal és ezeknek az alvállalkozóival, gyakran a Főkert embereivel végezteti el a munkát.

A bonyolult láncolaton mindenki keres valamit, egyedül a fővárosi önkormányzat nem nyer az ügyön.

A konzorcium által elvégzett munka teljesítését 20 vezető jogosult leigazolni. A Főkert részben kapacitáshiánnyal, részben a fennálló szerződések felmondásának elkerülésével magyarázza a munka kiszervezését.

A Főkertnek bedolgozó cégek az átvilágítás eredménye szerint a fővárosi megrendeléseknek köszönhetően kiemelkedő jövedelmezőséget tudnak felmutatni. Árbevételükben „jelentős szerepet játszik a Főkert megbízás”. A kaszálás, faápolás tevékenységnél jellemzően 12-15 százalék körüli, míg a szállítást végző alvállalkozóknál 23-25 százalékos a haszon.

Az átvilágítást végzők aggályosnak tartják, hogy az alvállalkozók csupán munkaközvetítők, gyenge pénzügyi paraméterekkel, kétes reputációval, és alvállalkozói láncolatot alakítanak ki, így az önkormányzat által adott kompenzáció többszörös hasznot is finanszírozhat.

Azt viszont javukra írják, hogy a kapott információk szerint az elvégzett munka rendben volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyan kaphatnék fizetésemelést? Segítenek a közgazdászok!

Hogyan kaphatnék fizetésemelést? Segítenek a közgazdászok!

Hiába tiltották be 12 éve, továbbra is árulnak elefántcsont termékeket eBay-en

Hiába tiltották be 12 éve, továbbra is árulnak elefántcsont termékeket eBay-en

Csúcstelefonok, okos füles és egy mindent megtaláló kütyü – videón a Samsung új készülékei

Csúcstelefonok, okos füles és egy mindent megtaláló kütyü – videón a Samsung új készülékei