szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy önkormányzati képviselő volt férjének cégei több beruházás kivitelezőjeként bukkannak fel a XIX. kerületben 2017. január 1-je óta.

Igazán nem panaszkodhat a kispesti önkormányzat egyik szocialista képviselője, Somogyi Lászlóné volt férje: cége, az Anildia Kft. csak 2017-ben több mint 150 millió forintnyi megbízást kapott az önkormányzattól. A kft. 2006-ban alakult, egyedüli tulajdonosa Somogyi László, de korábban felesége, az ellenzék közös jelöltjeként újraválasztott Somogyi Lászlóné is tulajdonos volt a cégben. A legutolsó pénzügyi beszámoló szerint 2018-ban a vállalkozás nettó árbevétele 138 millió 930 forint volt. A cég az interneten úgy hirdeti magát, hogy számos építőipari területen tevékenykedik, de ezek közül is kiemelné a festést, aszfaltozást, térkövezést, térburkolást, lakásfelújítást. Azt írják:

Akár egy szétlakott albérleti szobát kell felújítani, vagy akár a régi családi házát renoválni, dolgozóink munkájának színvonala önmagáért beszél.

Az Anildia Kft. szerződései is szerepelnek azon a listán, amelyet a Lackner-botrányban is emlegetett vagyongazdálkodási vezetőtől, Kránitz Krisztiántól kapott meg a Momentum helyi képviselője, Paróczai Anikó, és amelyet a hvg.hu is megszerzett. Összesen 18 kontraktusról van szó. Ezekenkívül szerkesztőségünkhöz eljutott a 2017. január 1-jétől napjainkig kötött valamennyi önkormányzati megbízás, az ötmillió forint alattiak és felettiek is.

Tarolt az Anildia

2017-ben júliusban született az első szerződés a kispesti önkormányzat és az Anildia között, ez az önkormányzat tulajdonában vagy üzemeltetésében lévő felszíni vízelvezetők és parkolók karbantartási, javítási, korszerűsítési munkáinak elvégzéséről szólt, amelyért bruttó 144 millió forintot kínált a kerület.

©

Szeptemberben jött a következő együttműködés, amely a Kispesti Rendészeti Központ rendbetételéről szólt, bruttó 1,25 millió forintért.

Novemberben felpörögtek az események, nagyjából átlagosan hetente szerződött az önkormányzat valamire Somogyi cégével:

 • november 10-én a polgármesteri hivatalban lévő kazánház festésére bruttó 1,89 millió forintért,
 • november 16-án egy Batthyány utcai ingatlan felújítására bruttó 2,4 millió forintért,
 • november 24-én a polgármesteri tárgyaló kialakítására és felújítására bruttó 5,05 millió forintért.

Érdekesség, hogy a polgármesteri hivatal kazánházának felújítására 2017-ben négy hónapon belül háromszor is szerződtek, három céggel:

 • 2017. július 14-én: az ATROX-Mérnök Kft. a beruházás nettó értékének 4 százalékáért,
 • 2017. szeptember 4-én: a Compassion Kft. 35 millió 467 ezer 498 forintért,
 • 2017. november 10-én: az Anildia Kft. 1,9 millió forintért.

A felsorolásban szereplő Compassion Kft. abból a szempontból érdekes, hogy a 24.hu beszámolója szerint ez az a vállalkozás, amely papíron az Anildia Kft.-hez kötődik, és megnyerte a kerületi egészségügyi intézet felújítását. Ezt az MSZP-ből időközben kizárt kispesti önkormányzati képviselő, Lackner Csaba is emlegette az egyik kiszivárgott hangfelvételen. Úgy fogalmazott, hogy

Somogyi Laciék csinálják az egészségügyi intézet átalakítását.

A Magyar Nemzet is írt arról, hogy a Compassion Kft. kapcsolattartója Somogyi László, aki rendszeresen felbukkant a kft. által kivitelezett projektek helyszínein. A Compassion 2013 óta csaknem tucatnyi kispesti közbeszerzést nyert el több százmillió forintos értékben.

Kéz a kézben

Tavaly januárban például ez a cég lett a befutó azon a közbeszerzésen, amelyet a kispesti önkormányzat kezelésében lévő szilárd burkolatú utak és járdák helyreállítására írtak ki 200 millió forint értékben. A Közbeszerzési Értesítő szerint a pályázaton másik négy cég – a Berecz Kivitelező Kft., az M-Bond Kft., a D&L ÉP Építőipari Szolgáltató Kft. és a Mélyközép Kft. – is elindult, a győztes azonban a Compassion lett. Nem is csoda, hogy a  háromfős vállalkozás nettó árbevétele 2018-ban már megközelítette a 150 millió forintot.

A Compassion nagyot szakított a kispesti Kossuth tér és környezetének rendezésén is: nettó 228,6 millió forintot kapott a Harmat Kert Kft.-vel közösen. Utóbbi cégnek sincs oka a panaszra: szintén 2017-ben, ősszel ismét a Kossuth tér, illetve a Kosárfonó utca előtti terület környezetének rendezéséért tudott behúzni 36 millió forintot. A pénzt nem egyedül kapta, a Park és Forma Kft.-vel osztozott rajta.

Kedvelt vállalkozás még a kerületben a Pemark Kft. is: 2017-ben, viszonylag rövid időn belül több megbízást is elnyert:

 • május 31-én egy Jahn Ferenc utcai ingatlan felújítását, bruttó 1,9 millió forintért,
 • augusztus 1-jén egy Nagysándor utcai épületrész, illetve az ehhez tartozó udvarrész felújítását, bruttó 38 millió forintért.

Szeptember 27-én pedig három szerződést is nyélbe ütöttek:

 • az Ady Endre utcában egy földszinti ingatlan részleges felújításáról szólót bruttó 895 ezer forintért,
 • egy Kosárfonó utcai ingatlan felújításáról szólót bruttó 1,3 millió forintért,
 • és egy Munkácsy utcai ingatlan rendbetételéről szólót bruttó 2,3 millió forintért.

A kispesti Vagyonkezelő Műszaki Szervezet (VAMÜSZ) által Paróczai Anikónak bemutatott szerződésekben is jól szerepelt a Pemark: 1,3 millió forintot kapott például egy Zoltán utcai kéményépítésért és kazáncseréért, míg a József Attila utcában megközelítőleg 1,9 milliót a vízkár utáni felújításért, helyreállításért. 

A VAMÜSZ Somogyi László cégével, az Amildiával is bőkezű volt: 2018 szeptemberében 1,7 millió forintot fizetett a cégnek egy Árpád utcai megsüllyedt udvar helyrehozásáért, 4,8 milliót a VAMÜSZ iroda emeleti konyhájának átalakításáért, illetve 1,1 milliót egy felújításért az Ady Endre utcában.

Az ügyben kerestük a XIX. kerületi polgármestert, a szocialista Gajda Pétert. Arra voltunk kíváncsiak, hogy

 • miért bíztak több céget a polgármesteri hivatal kazánházának felújításával,
 • mi indokolta az Amildia Kft., a Compassion Kft, illetve a Pemark Kft. kirívóan jó szereplését az önkormányzati megbízásokon,
 • illetve összesen 18 szerződést kötött a VAMÜSZ, vagy többet?

A polgármester kérdéseinkre válaszolva azt közölte, hogy minden, 10 millió forintot meghaladó szerződés ügyében a Vállalkozásba Adási Munkacsoport, közbeszerzési értékhatár felett pedig szakbizottság dönt a hatályos jogszabályoknak megfelelően és nem a polgármester. Az általunk megjelölt időpontban két külön tevékenységre, a kazánház felújítására, valamint ezen munkákhoz kapcsolódó műszaki ellenőri, szakértői feladatokra kötöttek szerződést, a jogszabályi előírások szerint.

Vezetőkép: Üres iroda a Kispesti Polgármesteri Hivatalban a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete egész napos országos sztrájkja idején 2016. szeptember 14-én.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Utazás az 1960-as, 1970-es évek hazai „másszínházi” világában

Utazás az 1960-as, 1970-es évek hazai „másszínházi” világában

Pakisztán is megrendeli a Szputnyik V-öt

Pakisztán is megrendeli a Szputnyik V-öt

És akkor Trump örülhet, hogy kap nyugdíjat az elnöki évek után

És akkor Trump örülhet, hogy kap nyugdíjat az elnöki évek után