szerző:
hvg.hu

Egy önkormányzati képviselő volt férjének cégei több beruházás kivitelezőjeként bukkannak fel a XIX. kerületben 2017. január 1-je óta.

Igazán nem panaszkodhat a kispesti önkormányzat egyik szocialista képviselője, Somogyi Lászlóné volt férje: cége, az Anildia Kft. csak 2017-ben több mint 150 millió forintnyi megbízást kapott az önkormányzattól. A kft. 2006-ban alakult, egyedüli tulajdonosa Somogyi László, de korábban felesége, az ellenzék közös jelöltjeként újraválasztott Somogyi Lászlóné is tulajdonos volt a cégben. A legutolsó pénzügyi beszámoló szerint 2018-ban a vállalkozás nettó árbevétele 138 millió 930 forint volt. A cég az interneten úgy hirdeti magát, hogy számos építőipari területen tevékenykedik, de ezek közül is kiemelné a festést, aszfaltozást, térkövezést, térburkolást, lakásfelújítást. Azt írják:

Akár egy szétlakott albérleti szobát kell felújítani, vagy akár a régi családi házát renoválni, dolgozóink munkájának színvonala önmagáért beszél.

Az Anildia Kft. szerződései is szerepelnek azon a listán, amelyet a Lackner-botrányban is emlegetett vagyongazdálkodási vezetőtől, Kránitz Krisztiántól kapott meg a Momentum helyi képviselője, Paróczai Anikó, és amelyet a hvg.hu is megszerzett. Összesen 18 kontraktusról van szó. Ezekenkívül szerkesztőségünkhöz eljutott a 2017. január 1-jétől napjainkig kötött valamennyi önkormányzati megbízás, az ötmillió forint alattiak és felettiek is.

Tarolt az Anildia

2017-ben júliusban született az első szerződés a kispesti önkormányzat és az Anildia között, ez az önkormányzat tulajdonában vagy üzemeltetésében lévő felszíni vízelvezetők és parkolók karbantartási, javítási, korszerűsítési munkáinak elvégzéséről szólt, amelyért bruttó 144 millió forintot kínált a kerület.

©

Szeptemberben jött a következő együttműködés, amely a Kispesti Rendészeti Központ rendbetételéről szólt, bruttó 1,25 millió forintért.

Novemberben felpörögtek az események, nagyjából átlagosan hetente szerződött az önkormányzat valamire Somogyi cégével:

 • november 10-én a polgármesteri hivatalban lévő kazánház festésére bruttó 1,89 millió forintért,
 • november 16-án egy Batthyány utcai ingatlan felújítására bruttó 2,4 millió forintért,
 • november 24-én a polgármesteri tárgyaló kialakítására és felújítására bruttó 5,05 millió forintért.

Érdekesség, hogy a polgármesteri hivatal kazánházának felújítására 2017-ben négy hónapon belül háromszor is szerződtek, három céggel:

 • 2017. július 14-én: az ATROX-Mérnök Kft. a beruházás nettó értékének 4 százalékáért,
 • 2017. szeptember 4-én: a Compassion Kft. 35 millió 467 ezer 498 forintért,
 • 2017. november 10-én: az Anildia Kft. 1,9 millió forintért.

A felsorolásban szereplő Compassion Kft. abból a szempontból érdekes, hogy a 24.hu beszámolója szerint ez az a vállalkozás, amely papíron az Anildia Kft.-hez kötődik, és megnyerte a kerületi egészségügyi intézet felújítását. Ezt az MSZP-ből időközben kizárt kispesti önkormányzati képviselő, Lackner Csaba is emlegette az egyik kiszivárgott hangfelvételen. Úgy fogalmazott, hogy

Somogyi Laciék csinálják az egészségügyi intézet átalakítását.

A Magyar Nemzet is írt arról, hogy a Compassion Kft. kapcsolattartója Somogyi László, aki rendszeresen felbukkant a kft. által kivitelezett projektek helyszínein. A Compassion 2013 óta csaknem tucatnyi kispesti közbeszerzést nyert el több százmillió forintos értékben.

Kéz a kézben

Tavaly januárban például ez a cég lett a befutó azon a közbeszerzésen, amelyet a kispesti önkormányzat kezelésében lévő szilárd burkolatú utak és járdák helyreállítására írtak ki 200 millió forint értékben. A Közbeszerzési Értesítő szerint a pályázaton másik négy cég – a Berecz Kivitelező Kft., az M-Bond Kft., a D&L ÉP Építőipari Szolgáltató Kft. és a Mélyközép Kft. – is elindult, a győztes azonban a Compassion lett. Nem is csoda, hogy a  háromfős vállalkozás nettó árbevétele 2018-ban már megközelítette a 150 millió forintot.

A Compassion nagyot szakított a kispesti Kossuth tér és környezetének rendezésén is: nettó 228,6 millió forintot kapott a Harmat Kert Kft.-vel közösen. Utóbbi cégnek sincs oka a panaszra: szintén 2017-ben, ősszel ismét a Kossuth tér, illetve a Kosárfonó utca előtti terület környezetének rendezéséért tudott behúzni 36 millió forintot. A pénzt nem egyedül kapta, a Park és Forma Kft.-vel osztozott rajta.

Kedvelt vállalkozás még a kerületben a Pemark Kft. is: 2017-ben, viszonylag rövid időn belül több megbízást is elnyert:

 • május 31-én egy Jahn Ferenc utcai ingatlan felújítását, bruttó 1,9 millió forintért,
 • augusztus 1-jén egy Nagysándor utcai épületrész, illetve az ehhez tartozó udvarrész felújítását, bruttó 38 millió forintért.

Szeptember 27-én pedig három szerződést is nyélbe ütöttek:

 • az Ady Endre utcában egy földszinti ingatlan részleges felújításáról szólót bruttó 895 ezer forintért,
 • egy Kosárfonó utcai ingatlan felújításáról szólót bruttó 1,3 millió forintért,
 • és egy Munkácsy utcai ingatlan rendbetételéről szólót bruttó 2,3 millió forintért.

A kispesti Vagyonkezelő Műszaki Szervezet (VAMÜSZ) által Paróczai Anikónak bemutatott szerződésekben is jól szerepelt a Pemark: 1,3 millió forintot kapott például egy Zoltán utcai kéményépítésért és kazáncseréért, míg a József Attila utcában megközelítőleg 1,9 milliót a vízkár utáni felújításért, helyreállításért. 

A VAMÜSZ Somogyi László cégével, az Amildiával is bőkezű volt: 2018 szeptemberében 1,7 millió forintot fizetett a cégnek egy Árpád utcai megsüllyedt udvar helyrehozásáért, 4,8 milliót a VAMÜSZ iroda emeleti konyhájának átalakításáért, illetve 1,1 milliót egy felújításért az Ady Endre utcában.

Az ügyben kerestük a XIX. kerületi polgármestert, a szocialista Gajda Pétert. Arra voltunk kíváncsiak, hogy

 • miért bíztak több céget a polgármesteri hivatal kazánházának felújításával,
 • mi indokolta az Amildia Kft., a Compassion Kft, illetve a Pemark Kft. kirívóan jó szereplését az önkormányzati megbízásokon,
 • illetve összesen 18 szerződést kötött a VAMÜSZ, vagy többet?

A polgármester kérdéseinkre válaszolva azt közölte, hogy minden, 10 millió forintot meghaladó szerződés ügyében a Vállalkozásba Adási Munkacsoport, közbeszerzési értékhatár felett pedig szakbizottság dönt a hatályos jogszabályoknak megfelelően és nem a polgármester. Az általunk megjelölt időpontban két külön tevékenységre, a kazánház felújítására, valamint ezen munkákhoz kapcsolódó műszaki ellenőri, szakértői feladatokra kötöttek szerződést, a jogszabályi előírások szerint.

Vezetőkép: Üres iroda a Kispesti Polgármesteri Hivatalban a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete egész napos országos sztrájkja idején 2016. szeptember 14-én.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az Élősködők kapta a hollywoodi színészcéh díját

Az Élősködők kapta a hollywoodi színészcéh díját

Nagyot blöffölt a kormány a börtönkártérítések felfüggesztésével

Nagyot blöffölt a kormány a börtönkártérítések felfüggesztésével

Elon Musk bemondta: a SpaceX legkésőbb júniusban embert küld a világűrbe

Elon Musk bemondta: a SpaceX legkésőbb júniusban embert küld a világűrbe

Golflabda nagyságú jég verte szét Canberrát – videó

Golflabda nagyságú jég verte szét Canberrát – videó

Egyetemi hallgatók között keresi leendő alkalmazottait a magyar oligarcha

Egyetemi hallgatók között keresi leendő alkalmazottait a magyar oligarcha

3 milliárd fotót húztak le a Facebookról és az internetről, most rendőrök böngésznek benne

3 milliárd fotót húztak le a Facebookról és az internetről, most rendőrök böngésznek benne