szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kilőtt az amerikai és európai tőzsde azután, hogy egyre valószínűbbé vált: az amerikaiak december 15-től nem léptetik életbe a kínai importtermékekre kiszabott vámtarifákat.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön, az amerikai részvénypiacok nyitása után kiírta a Twitterre, hogy nagyon közel egy nagy megállapodás Kínával, a Wall Street Journal ezután már konkrét információkat megtudott az amerikaiak vámcsökkentési ajánlatáról, írja a Portfólió.

Az amerikai lap úgy tudja, hogy az amerikai elnök hamarosan találkozik a kereskedelmi tanácsadóival, hogy döntsenek a kínai importtermékekre érvényes, illetve december 15-től kivetni tervezett újabb vámtarifák kérdésében.

A Wall Street Journal szerint a tanácsadók azt ajánlják, hogy felezzék le az éves szinten 360 milliárd dollárnyi kínai importtermékekre már most is érvényben lévő magas vámtarifákat, és, hogy ne léptessék életbe december 15-től a tovább emelkedő tarifákat

Napközben már a kínai kormány kereskedelmi illetékesei is azt jelezték, hogy a december 15-i határidő előtt a két ország illetékesei egyeztetnek majd a felmerülő kérdésekről. A hírre ki is lőttek rá az amerikai és európai részvénypiacok, az S&P500 új történelmi csúcsra ugrott 3175 pont környékén.

Kína is kilátásba helyezte már korábban, hogy ha Amerika meglépi december 15-től a további termékekre vonatkozó megemelt vámokat, akkor megtorló lépéseket tesznek: 5-10%-ponttal megemelik az érvényes vámokat a 75 milliárd dollárnyi, Egyesült Államokból származó importra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elégetnék a termékeiket a brit kereskedők, ha azt visszaküldik nekik az EU-ból

Elégetnék a termékeiket a brit kereskedők, ha azt visszaküldik nekik az EU-ból

Itt az idő, amikor egy zongoraművésznek kockázatitőke-befektetőre van szüksége

Itt az idő, amikor egy zongoraművésznek kockázatitőke-befektetőre van szüksége

Valódi szakember váltotta a NASA klímaszkeptikus vezetőjét, akit még Trump nevezett ki

Valódi szakember váltotta a NASA klímaszkeptikus vezetőjét, akit még Trump nevezett ki