szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Még az európai uniós hatóságoknak is rá kell bólintaniuk a tranzakcióra.

Aláírta a Mátrai Erőmű 72,66 százalékos tulajdonrészének adásvételi megállapodását az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel; a tranzakciót várhatóan 2020. első negyedévében zárják, ahhoz hazai és Európai Uniós hatósági engedélyek szükségesek – közölte az Opus Global a távirati irodával.

Azt is megjegyezték, hogy az Opus Global a jövőben a megújuló energiaforrásokra, az elosztóhálózatokra és az energiakereskedelemre összpontosít. A tőzsdei befektetési holding stratégiai célja, hogy mind a lakosság, mind pedig a vállalati szféra számára okos energetikai megoldásokat és 21. századi szolgáltatásokat kínáljon, biztosítva egyúttal az azokhoz nélkülözhetetlen infrastrukturális feltételeket.

Az Opus Global stratégiai célkitűzését szolgálják a társaság korábbi és a már bejelentett akvizíciói, továbbá a tervezett tranzakciói is, a független nemzetközi tanácsadók értékelésén alapuló vételárat üzleti titokként kezelik a felek – írják a közleményben.

Gál Miklós, az Opus Global Nyrt. vezérigazgatója közben interjút adott a Világgazdaságnak. Arra a kérdésre, hogy az MVM megörökli-e az új környezetvédelmi költségeket is, amelyek a víztározóban kimutatott szennyezés, és az épületekben észlelt gázok miatt jelentkeznek, azt válaszolta, hogy a katasztrófavédelem egyetlenegyszer és egyetlenegy helyen, az egyik szivattyúháznál mutatott ki kimagasló értéket. De még ekkor sem volt a lakosság és az erőmű egyetlen dolgozója sem veszélyben, ahogy ezelőtt és ezután sem, mert időben gondoskodott a cég felelős vezetése minden szükséges óvintézkedésről, vizsgálatról, tájékoztatásról – hangsúlyozta. Az üzletrész eladása előtt kitisztították az érintett, Őzse-völgyi tározót, kezelték a vizét, és megsemmisíttették az iszapot. Rendezve vannak az ezzel járó költségek, az államot ez nem terheli. A gázképződés okáról kizárólag a hatósági vizsgálatok eredményének ismeretében lehet pontos véleményt alkotni – hívta fel a figyelmet.

Gál egy másik lapnak, a Portfolionak azt mondta:

öt év múlva az E.ON és az MVM mellett mi szeretnénk lenni a három legmeghatározóbb, legjelentősebb energetikai szereplő egyike az országban.

"A cél eléréséhez még sok a tennivalónk, a Mátrai Erőmű értékesítésével jelenleg a Tigáz tulajdonunk marad ebben a divízióban, a Titász-tranzakció zárása 2020 végén várható, az energiakereskedő társaságunk felépítésében pedig a második negyedévben gyorsulhatnak fel látványosabban az események" – fogalmazott az Opus vezérigazgatója.

A Mátrai Erőmű Magyarország második legnagyobb villamosenergia-termelője. A társaság közvetlenül több mint 2000 főt foglalkoztat, a beszállítói körrel és az Ipari Parkban dolgozókkal együtt pedig összesen több mint 5000 embernek ad munkát.

Három nappal ezelőtt írtunk arról, hogy megveszi az állam az erőművet Mészáros Lőrincéktől. Ahogy megírtuk, Mészárosék már akkor is nyertek az erőművön, ha nulla forintért adják tovább az államnak, a zrt. igazgatósága ugyanis 11,2 milliárd forint osztalék kifizetésére tett javaslatot, amit a tulajdonosok a 2019. február 28-ai közgyűlésen meg is szavaztak. A tulajdoni arányok értelmében ebből 8 milliárd esik a Mátra Energy Holding Zrt.-re, az erőmű megvásárlására létrehozott projektcégre – vagyis a cég máris keresett bő 2 milliárd forintot az erőművön, feltéve persze, hogy az adásvételnek nem voltak egyéb, a beszámolókban nem szereplő elemei az 5,9 milliárdos vételáron túl. A korábbi nagy nyereséges évek pedig épp az utóbbi időszakban fordultak át veszteségesség, amikor az egekbe emelkedett a szén-dioxid-kvóták ára. Így mondhatjuk, Mészáros nagyon jó ütemérzékkel adja el az erőművet az államnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rövid időn belül megtelhet a kiskunhalasi járványkórház

Rövid időn belül megtelhet a kiskunhalasi járványkórház

Visszakerült a helyére a Nyugati pályaudvar első kupolája – fotók

Visszakerült a helyére a Nyugati pályaudvar első kupolája – fotók

Lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be Szlovéniában

Lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be Szlovéniában