szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gazdasági, ellátásbiztonsági, munkahely- és klímavédelmi okokkal indokolják az üzletet.

Megvásárolja az állam a Mátrai Erőművet a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Global Nyrt.-től, és bezárás helyett átalakítási tervet dolgoz ki a jövőképes működtetésére – jelentette be az innovációs és technológiai miniszter pénteken.

A közlés szerint az erőmű megvásárlása néhány hónapon belül zárulhat le. Palkovics László az átalakítás értékét a következő évtized technológiai újdonságaitól függően 200-300 milliárd forintra becsülte, de hangsúlyozta, hogy a költségeket nem az áram árának emelésével fedezik. A létesítményben üzemelő utolsó lignites egység működési ideje 2029 végén jár le, azt követően a széntüzelés leállna, és csak tartaléknak maradna egy blokk. A széntechnológia kivezetése – magyarázta a tárcavezető – az EU-céloknak is megfelel, az átalakítások ezért részben uniós támogatás, többek között a tagállamok energetikai korszerűsítéseit segítő modernizációs alap fedezheti.

Az erőmű 73 százalékát rendkívül jutányos áron, mindössze 5,9 milliárd forintért vette meg Mészáros Lőrinc érdekeltsége 2017 végén, miközben az értékét a jelek szerint 8 milliárd forintra taksálták az adásvételkor.

Mátrai Erőmű: az állam sokat veszíthet, de Mészáros Lőrinc már biztosan nyert rajta

Kockázatos, sőt potenciálisan komoly veszteséget hordozó eszközként tartják számon Mészáros Lőrinc tőzsdei holdingjában a Mátrai Erőművet - amelynek megvásárlásáról épp most kezdett tárgyalni a magyar állam. Mészárosék amúgy bagóért vették a céget anno, az árát pedig már kamatostul kivették a tartalékból.

Ahogy megírtuk, Mészárosék már akkor is nyertek az erőművön, ha nulla forintért adják tovább az államnak, a zrt. igazgatósága ugyanis 11,2 milliárd forint osztalék kifizetésére tett javaslatot, amit a tulajdonosok a 2019. február 28-ai közgyűlésen meg is szavaztak. A tulajdoni arányok értelmében ebből 8 milliárd esik a Mátra Energy Holding Zrt.-re, az erőmű megvásárlására létrehozott projektcégre – vagyis a cég máris keresett bő 2 milliárd forintot az erőművön, feltéve persze, hogy az adásvételnek nem voltak egyéb, a beszámolókban nem szereplő elemei az 5,9 milliárdos vételáron túl.

Szennyezés
A Mátrai Erőmű nemcsak a lehetséges felvásárlás miatt került be a hírekbe, hanem az ott történt szennyezés miatt is. A létesítményben novemberben kén- és foszfortartalmú gáz terjengett, egy másik alkalommal pedig többen rosszul lettek. December közepén került nyilvánosságra, hogy a katasztrófavédelem milyen szennyeződést talált az erőműnél: kiderült, hogy két alkalommal rövid ideig a foszfin munkahelyi környezetben megengedhető legmagasabb határértékének százszorosát mérték.

Az erőmű jelentőségéről Palkovics László azt mondta: az energiaszükséglet több mint 17 százalékát fedezi, vagyis a paksi után az ország második legnagyobb alaperőműve. A 30 százalékot meghaladó villamosenergia-behozatal nem növelhető tovább, az üzem csaknem tíz éves korszerűsítése azonban hozzájárulhat ahhoz, hogy a kormány terveinek megfelelően 20 százalék alá csökkenjen az import részaránya – tette hozzá.

Palkovics szerint a létesítmény további működtetést indokolja az elhelyezkedése is, hiszen több térség energiaellátása a hálózatok átalakításáig kizárólag innen biztosítható. Ezen felül több mint 2100 ember dolgozik itt, az üzemhez kapcsolódó ipari parknak csaknem 10 ezer alkalmazottja van, a megújuló erőműre ráadásul további üzemi lehetőségek is épülhetnek – mondta.

Az erőmű megvásárlását követően a legsürgősebb feladatnak Palkovics a működési költség csökkentését nevezte. Ezen belül – magyarázta –a legnagyobb részt jelenleg a folyamatosan dráguló szén-dioxid-kvóta költsége teszi ki. Az átalakítással párhuzamosan a széntechnológia kivezetéséig biztosítani kell az elöregedő blokkok működtetését, és át kell alakítani a visontai bánya termelését is.

Palkovics: Semmi nem indokolja a Mátrai Erőmű bezárását

Gázüzemű blokkok telepítése sem kizárt az erőmű területén.

Az átalakítás egy 500 megawattos gázturbinás erőművel számol, lehetőség szerint megújuló forrásból származó gázra alapozva, a hulladékgazdálkodási stratégiához kapcsolódva pedig hulladékhasznosító blokk is létrejönne. Az évi csaknem 1 millió tonnányi kommunális hulladék kezelése megoldhatatlan az energetikai hasznosítás nélkül, ebből a Mátrai Erőműbe csaknem 400 ezer tonnányi kerülhetne Palkovics közlése szerint. A bányához kapcsolódó rekultiváció napelemparkkal egészülhet ki, a korszerűsítések pedig elektromos energiává visszaalakítható hidrogén előállítását is lehetővé tennék környezetbarát módon.

A tartalék lignites blokk megőrzését azzal indokolta a miniszter, hogy visontai lignit kivételével a belföldi erőművek mindegyikét külföldről érkező nyersanyagok működtetik. Magyarország egyetlen jelentős mennyiségű belföldi fűtőanyaga a szén, ezen belül a 2,6 milliárd tonnányi a lignitkészlet, amelyet a kormány szükséghelyzetben felhasználható stratégiai tartaléknak tekint – fűzte hozzá. Palkovics szerint nem zárható ki az sem, hogy a technológia fejlődése idővel lehetővé teszi a lignit környezetbarát felhasználását is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!