szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Összefogtak az oligarchákkal és a populizmussal szemben egyes ellenzéki európai parlamenti képviselők: igyekeznek leleplezni a piactorzító machinációkat. Közben persze Orbán, Babis és társaik sem restek a véd- és dacszövetséget kiépíteni.

A cseh kormány egyes esetekben Andrej Babis üzletember-kormányfő érdekeit képviselte az uniós források elosztásakor – derül ki az Európai Bizottságnak a HVG birtokába került, még nem nyilvános vizsgálati jelentéséből. A Brüsszel által feltárt praktikák hasonlítanak a magyarországiakhoz is: előfordult, hogy kisvállalkozásoktól nagyvállalatokhoz – köztük a Babishoz tartozó Agrofert-csoporthoz – irányítottak át pénzeket, de az is, hogy közlekedési projektek helyett környezetvédelmi fejlesztéseket finanszíroztak, ami a vegyiparnak kedvezett, amit az országban Babis vállalata uralt.

A kapcsolat azonban nem csak itt látható: a cseh kormányfő úgy dobogós a legnagyobb magyar agrárvállalkozók sorában is, hogy közben kínosan ügyel arra, nehogy belegyalogoljon két társa – Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc – piacába – írja a HVG. A piactorzító machinációk ellen az Európai Parlament ellenzéki képviselői is összefogtak, a lapnak nyilatkozik a cseh Kalózpárt EP-képviselője erről. Mikulas Peksa közös európai feladatnak nevezte a leszámolást az oligarchákkal. A politikus szerint Magyarország és Csehország azonos problémával küzd: Orbán és Babis vezetésével új feudális berendezkedés épül, amihez az Európai Uniós szolgáltatja a pénzügyi forrásokat.

A mezőgazdasági pénzek jelentik a legnagyobb problémát, amelyekből Babis közvetlenül, Orbán pedig családtagjain keresztül profitál

– fogalmazott a lapnak Peksa.

A képviselők kezdeményezésére az Európai Bizottság megállapította az összeférhetetlenséget, méghozzá amiatt, hogy a cseh miniszterelnök cége olyan uniós támogatásban részesül, amelyet az általa vezetett kormány hivatott szétosztani.

További részletek a HVG legfrissebb számában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!