szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Isabel dos Santos, Jose Eduardo dos Santos lánya visszaélt azzal, hogy apja Angola államfője volt, és különféle gyanús ügyletek révén hatalmas vagyonra tett szert – írta a BBC.

A jelenleg Nagy-Britanniában élő Isabel dos Santos egyebek mellett az olajiparban, a gyémántbányászatban, illetve a távközlésben szedte meg magát: a BBC Panorama című műsora bemutatta azokat a kiszivárogtatott dokumentumokat, amelyek azt bizonyítják számtalan kétes ügyletet kötött meg, s az angolaiak kizsákmányolásával tett szert hatalmas gazdagságra.

A BBC példaként megemlítette, hogy amikor apja 2017-ben lemondott az államfői tisztségről, utódja gyorsan leváltotta Isabel dos Santost az állami tulajdonban lévő olajipari vállalat, a Sonangol éléről. Amikor megérkezett a leváltásról szóló határozat dos Santos még gyorsan jóváhagyta 58 millió dollár értékű számlák kifizetését egy tanácsadó cég, a Matter Business Solutions számára. Bár azt állította, hogy semmi köze a céghez, az oknyomozó újságírók megállapították, hogy a vállalatot egy üzlettársa vezette, a tulajdonos pedig dos Santos barátja volt.

A számlák nagyon gyanúsak voltak, az újságírók szerint valós munka alig volt a számlák mögött. Dos Santos szerint politikai boszorkányüldözés zajlik ellene, az üzletasszony azt állítja az értintett cég valamennyi megbízást teljesítette, és a számlák kifizetését az igazgatótanács is jóváhagyta. Dos Santos jelenleg a leggazdagabb afrikai üzletasszony.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!