szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Milliók okozhatnak igazán nagy járványveszélyt az országban.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Donald Trump amerikai elnök megtiltotta a beutazást a schengeni országokból az Egyesült Államokba, ám ezzel aligha fogja megállítani a járványt: az országban a vírusteszt ugyan ingyenes, de minden más pénzbe kerül, akár több ezer dollárba is – figyelmeztet a Business Insider, amely szerint az egészségügyi biztosítás nélküli milliók okozhatnak igazán nagy járványveszélyt. Egyszerűen azért, mert el sem mennek az orvoshoz, jobban félnek ugyanis a pénzügyi csődtől, mint az esetleges fertőzéstől.

Osmel Martinez Ascue Kínában járt üzleti úton. Miamibe hazatérve jelentkezett a kórházba koronavírustesztre. Szerencséje volt, mert az első vizsgálatok nem mutattak ki a vírusfertőzést, nem volt szükség CT-re. A kórház így is 3270 dollárt számlázott ki neki. Szerencséjére pont belefért a biztosításába, mert különben 1400 dollárt kellett volna azonnal leperkálnia – írja a Business Insider. Még cifrább esetről számolt be a New York Times: Frank Wucinski amerikai állampolgár Vuhanban élt a családjával. Felesége, aki nem amerikai állampolgár, tüdőgyulladást kapott – valószínűleg a koronavírus miatt. Ő emiatt nem is utazhatott az Egyesült Államokba, ahova a férj és a lánya hazarepülhetett. Ketten az orvosi vizsgálatokért és a kötelező karantén miatt 3918 dolláros számlát kaptak, holott egyikük sem volt vírushordozó. Miután a New York Times megírta a kínos esetet, a kórház sietett közölni: tévedés történt. A Kínából hazatért apának és lányának nem kell fizetnie.

Mennyibe kerül a koronavírus kivizsgálása? A Fair Health kimutatása szerint 441 és 1151 dollár között. A biztosító a legtöbb esetben állja a számlát, ám 27 millió amerikainak nincs egészégbiztosítása. E tekintetben az Egyesült Államok egyedül áll a fejlett világban, hiszen ez a lakosság 8,5%-a. Ennek a 27 millió amerikainak a kivizsgálás díja is gondot okozhat. Tavaly, amikor még szó sem volt a koronavírus-járványról, az egészégbiztosítás nélkül élők 28%-a jelezte, hogy komoly problémája volt az egészségével, de nem tudott fizetni.

A biztosítottakat is érhetik kellemetlen meglepetések: magasabb lesz a számla, mint ahogy azt előre jelezték. Miért? Mert a vizsgálatot vagy kezelést végző orvos nem része a rendszernek, amelyre a biztosítás szól. Épp a járvány szempontjából legfontosabb két részlegnél: a sürgősségi osztályon és a patológián igen gyakran ez a helyzet. Ez magyarázhatja, hogy minden hatodik amerikai biztosítottnak kell számolnia magasabb végösszeggel – áll a Kaiser Family Foundation Reportban.

És itt még mindig nincs vége. Ha a kórházban nincs elég lélegeztetőgép vagy más fontos egészségügyi berendezés, akkor olyat kell igénybe venni, amely nincsen benne a biztosítási rendszerben. Ezért pedig lehet, hogy még 10 ezer dollárnál is többet kell fizetni. Ez csődbe viheti azoknak az amerikai családoknak a felét, ahol a megtakarítás értéke nem haladja meg a 4500 dollárt, vagyis 1,34 millió forintot.

A statisztikák különbözőképpen mutatják be, hogy ki miért ment csődbe, a Business Insider szerint 26-66,5% között van azok száma, akik a kórházi számlák miatt váltak fizetésképtelenné az Egyesült Államokban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orvosi Kamara: A rendeletek nincsenek teljes összhangban az egészségügyi törvénnyel

Orvosi Kamara: A rendeletek nincsenek teljes összhangban az egészségügyi törvénnyel

Szól a YouTube a kommentelőnek, aki épp beszólna

Szól a YouTube a kommentelőnek, aki épp beszólna

Anthony Faucit kérte fel Joe Biden egészségügyi főtanácsadónak

Anthony Faucit kérte fel Joe Biden egészségügyi főtanácsadónak