szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A koronavírus okozta gazdasági problémák miatt a civilek szerint több tízezer háztartás kerülhet bajba, olyanok is, akik albérletben élnek.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A koronavírus okozta válság mindannyiunkat nehéz helyzetbe hoz, de különösen nehéz helyzetbe kerülnek azok, akik már most elvesztették munkájukat a vírus miatti gazdasági leállás következményeként – írta keddi közleményébe a Város Mindenkié Csoport (AVM). Szerintük így az albérletben élőknek is szükségük van állami segítségre.

A szervezet az elmúlt héten több megkeresést kapott olyanoktól, akiknek már most veszélyben van a lakhatásuk, a hónap végén a rezsit sem fogják tudni kifizetni. A jelenség – magyarázták a közleményben – nem pár embert érint,

több tízezer háztartás kerülhet bajba a közeljövőben.

A közleményben idézik egy négygyermekes édesanya, Ágota történetét, akinek a férjét a vírus magyarországi megjelenését követő harmadik napon elbocsátották abból a pizzériából, ahol szakácsként dolgozott. A nőnek még van munkája, pénztárosként dolgozik, de elmondása szerint a fizetése nem elegendő arra, hogy kifizessék annak a 60 négyzetméteres lakótelepi lakásnak a bérlet díját, amelyet Budapest XV. kerületében bérelnek. Ez 180 ezer forint havonta. A nő szerint a korábbi megtakarításukat egy egy évvel ezelőtti krízishelyzet miatt már felélték.

Az AVM szerint közös felelősség, hogy a válsághelyzetben segítségre szoruló embereket ne maradjanak egyedül. A csoport ezért petíciót indított, amelynek aláírásával közös üzenetet szeretnének eljuttatni a döntéshozóknak. Ezek a következők:

  • Ne csak a hitellel rendelkezőket mentsék fel a törlesztőrészlet fizetése alól, kapjanak támogatást az albérletben élők is.
  • Rendelkezzen a kormány kikapcsolási moratóriumról az áram-, gáz és vízszolgáltatásokra a válsághelyzet idejére, a hátralékkal rendelkezőknek pedig kapcsolják vissza ezeket a szolgáltatásokat.
  • Az állam és a közműszolgáltatók fele-fele részben vállalják át azon rászoruló háztartások rezsiköltségeit, amelyeyk a válsághelyzet okozta munkavesztés vagy bevétel hiányában nem tudják kifizetni azokat.
  • Az önkormányzatok kapjanak rendkívüli költségkeretet, hogy krízistámogatást tudjanak nyújtani helyben a rászoruló családoknak.

A petíció itt érhető el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Daczi Dóra - Kovács Gábor Ingatlan

Koronavírus és ingatlanpiac: "egyáltalán nem az történik, mint amire számítottunk"

Amíg nem tudni, mikorra sikerülhet megfékezni a világjárványt, akár egymást kioltó hatásokkal is számolni kell, ugyanakkor a helyzet fokozódásával az árszínvonal rövid távú csökkenése egyre reálisabb forgatókönyv. A hosszú távon továbbra is az árszínvonal emelkedését váró elemzők annak ellenére osztották meg gondolatkísérleteiket, hogy a koronavírus gazdasági hatásai napról napra formálják a piacot. Szakértőket kérdeztünk arról, milyen lehetséges forgatókönyvek születhetnek a következő hetekben.