szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csupán a cégek 5 százaléka gondolkodik munkaerő-bővítésben.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A koronavírus-járvány miatt az itthon vagy Nyugat-Európában elbocsátott magyar alkalmazottak többsége számára nem reális alternatíva a mezőgazdasági idénymunka – írja az ado.hu a Trenkwalder elemzésére hivatkozva.

Az elemzés szerint a mezőgazdaságban elhelyezkedést erősen korlátozza, hogy a szektorban rendkívül magas az őstermelők és mikrovállalkozások száma. A Trenkwalder mintegy 650 vállalkozást mért fel az elmúlt napokban, és az derült ki, hogy mindössze az 5 százalékuk nyitott a munkaerő-felvételre.

Az állattartással és -feldolgozással foglalkozó cégek nemhogy felvennének alkalmazottakat, inkább stagnálnak, vagy leépítésre kényszerülnek, mert a húsfogyasztásra is negatívan hat a válság. Egyedül a baromfival foglalkozó cégek nyitottak a munkaerő-felszívásra.

A növénytermesztőknél a szabadföldi zöldségtermesztés és a gabonatermesztés területén lehet szükség munkaerőre. A gyümölcságazatban a szokásosnál kevesebb munkásra lesz szükség, mert a kései fagyok miatt kisebb termésre számítanak.

Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója szerint az agrárium számára az egyetlen reális tartalékot azok jelenthetik, akik korábban már szereztek tapasztalatot ezen a területen, de az elmúlt időszakban más területen vállaltak munkát a fővárosban vagy más nagyobb városban. Közülük most sokan hazatérnek, hogy ott vészeljék át a krízist.

Az elemzés szerint, ahhoz hogy visszaáramoljon a munkaerő a mezőgazdaságba két dolognak kell teljesülnie:

  • csökkenteni kell az országban jelen lévő külföldi munkavállalók mintegy 60 ezer fős létszámát, amelynek egy részét az agráriumban foglalkoztatják;
  • kedvezményeket kell biztosítani a mezőgazdasági munkába visszatérőknek.

Az Agrárminisztérium szombaton jelentette be, hogy idénymunka-kereső portált indítanak. A Munkaszüret nevű felülettel a minisztérium arra hívja fel figyelmet, hogy a magyar agráriumban a koronavírus-járvány ellenére is van munkalehetőség.

Nagy István miniszter azt mondta, a mezőgazdaság a vendéglátásban, a turizmusban vagy éppen a szolgáltató szektorban a megélhetésüket elveszítő embereknek, illetve a nappali kurzus nélkül maradt egyetemistáknak és főiskolásoknak most különösen nagy mennyiségben tud munkát biztosítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!