szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Fejlesztési Bank befektetési alapjaival próbálkozhat menteni a járvány miatt bajba jutott cégeket.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A bértámogatás módosításáról szóló kormányrendelet már hétfőn este megjelenhet – ígérte Bodó Sándor államtitkár. A Magyar Közlöny késő este jött ki, de a bértámogatásról nem esett szó benne.

Egy kormányrendelet volt csak a közlönyben. Ez elrendelte, hogy

ha egy állami tulajdonban lévő kockázati vagy magántőkealap a járvány miatt befektetésvédelmi célú irányítási jogokat szerez egy cégben, akkor azt ne kelljen a Gazdasági Versenyhivatalnak bejelenteni.

Az állam a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül próbálhatja menteni a bajba került vállalatokat. Az MFB-törvény szerint ha az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank egy befektetési alapba beszáll, akkor az abba befektetett tőke összege nem lehet több, mint az MFB szavatoló tőkéjének 20 százaléka. A kormányrendelet lehetővé teszi, hogy ettől a szabálytól eltérjenek: a veszélyhelyzet alatt és utána még öt évig 75 százalékra emeli fel ezt a határt. Ugyanígy átírják azt a szabályt, hogy az MFB csak annyi tőkét tehet be befektetési alapokba, mint amennyi a saját szavatoló tőkéje, ennek az összegnek a 250 százalékáig elmehet a járványra hivatkozva.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elon Musk szerint nem volt engedélyezve az önvezetés a halálos Tesla-balesetnél

Elon Musk szerint nem volt engedélyezve az önvezetés a halálos Tesla-balesetnél

Békés megyében nyomoznak a Szegedi Tudományegyetem takarítási ügyében

Békés megyében nyomoznak a Szegedi Tudományegyetem takarítási ügyében

4,3-as erősségű földrengés volt Bécsújhelynél

4,3-as erősségű földrengés volt Bécsújhelynél