szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hitelt is igényelhetnek a cégek a fizetésekre, és a kormány ígérete alapján egyszerűsödik a kérelmezés folyamata is.

Egyszerűsödik a munkahelyvédelmi bértámogatás igénylése, és bővül a kedvezményezettek köre, a támogatásokért egyszerűen és gyorsan, a www.nfsz.munka.hu holnapon elérhető űrlapok kitöltésével lehet jelentkezni - jelentette be sajtótájékoztatóján György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

A változások közül a legfontosabb, hogy

a támogatás napi 2 órás foglalkoztatás után is igénybe vehető lesz,

eddig csak a 30-50 százalékos kiesés esetén kérhették a cégek, ez bővült tehát 75 százalékra. Abban nincs viszont változás, hogy a támogatás maximálisan a minimálbér kétszeresét kitevő - tehát nettó 214 130 forintos - fizetés után igényelhető.

A vállalkozások ezen felül mindössze

0,1 százalékos kamattal, 9 havi bérre, 2 éves futamidejű, munkahelymegtartó hitelt is kérhetnek.

A bértámogatási rendszer bevezetését Palkovics László, az ITM vezetője jelentette be két héttel ezelőtt, a sokak által várt szisztéma többé-kevésbé pontos részleteire aztán április 10-ig kellett várni. Akkor derült ki például az, hogy legfeljebb a minimálbér kétszeresét elérő fizetés után igényelhetik a cégek maximálisan három hónapra, és hogy miközben a támogatás a kieső munkaidőre szóló bér 70 százalékát fedi, a cégek kötelesek erre az időre is a teljes munkabért kifizetni. Ez alapján elemzők úgy kalkuláltak, hogy a támogatás maga mindössze a bérköltségek 10-20 százalékát fedezi.

A rendeletről bővebben ebben a cikkünkben írtunk:

Több a kivétel, mint a szabály: elég szűkmarkú lett a bértámogatási rendszer

Megjelent a Magyar Közlönyben az a rendelet, amely a kieső munkaidőre szóló 70 százalékos bértámogatást szabályozza. Végignéztük, elég sok kérdésünk maradt.

A mostani változásokat ismertető ITM-államtitkár, Bodó Sándor közölte, hogy a támogatásnál a kérelem benyújtásának napjára vonatkozó alapbért veszik figyelembe. A bértámogatás kiterjed a munkaidőkeretben foglalkozatott dolgozókra, a távmunkára és az otthoni munkavégzésre, a munkaerő-kölcsönző cégekre, valamint az egyesületek és civil szervezetek közül azokra, amelyek nem részesülnek a költségvetésből. Az EU-s szabályok miatt azok sem kaphatnak állami bértámogatást, akik uniós forrásból jutnak bérjellegű támogatáshoz. (Ebben egyébként nincs változás, az eredeti rendelet is így szólt.)

A rendszert amiatt is bírálatok érték, hogy annak kötelezően része egyfajta tanfolyam ("egyéni fejlesztési idő"), amelyet a munkáltató a támogatott időszakban biztosítani köteles - ez nem tűnik különösen ésszerű megoldásnak. A rendelet ezen túl néhány homályos pontot is tartalmazott, például azt, hogy a  "munkaadónak hitelt érdemlő módon alá kell támasztania, hogy a munkavállalók megtartása a folyamatos gazdasági tevékenyégével összefüggő nemzetgazdasági érdek". Az újítás, hogy mostantól

nem kell megindokolni a gazdasági nehézségek okát.

Az is könnyítés, hogy a munkaszerződések módosítását, a csökkentett munkaidőről és az egyéni fejlesztési időről szóló

megállapodásokat nem kell egyenként megkötni minden munkavállalóval, mivel a munkaszerződések a kormányrendelet erejénél fogva módosulnak.

További fontos változás, hogy

a létszámtartási kötelezettség is csak a támogatott munkaerőre vonatkozik, nem a teljes alkalmazotti állományra.

A bértámogatás módosításáról szóló kormányrendelet már hétfőn este megjelenhet - tette hozzá az államtitkár.

Finomhangoltak

Az eredeti rendelet nyilvánosságra hozatala előtt a Liga Szakszervezetek vezetője, Mészáros Melinda számolt be arról, hogy a kormány Palkovics László bejelentése után egyeztetett a szociális partnerekkel a rendszerről, amelyet az elnök nem tartott elégségesnek. Sajtóértesülések szerint azonban nem csak a kis- és közepes vállalkozások bírálták a rendszert, de tőkeerősnek számító multik is. A Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségese nem elég határozottnak nevezte, míg a napokban Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is kritizálta. A Portfolio a hétvégén már arról írt, hogy a múlt csütörtökön hatályba lépett rendeleten akár hétfőn megszülethetnek a módosítások - ez meg is történt. A változtatást elismerte vasárnap Palkovics László is, aki a Hír Tv-nek beszélt arról, hogy az ipari partnerek számára is pontosítanak néhány elemet.

A változtatás legfontosabb motivációja nyilvánvalóan az, hogy a bértámogatás nélkül a cégek egyre nagyobb számban kényszerülnek arra, amit a kormány szeretne elkerülni: nagy számú leépítésekre. A GKI friss felmérésében megkérdezett cégek válaszai alapján úgy kalkulált, hogy a jelenlegi feltételek mellett 90-100 ezer ember veszítheti el az állását a közeljövőben, a munkanélküliek aránya pedig 10 százalékra is felkúszhat.

A Portfolio beszámolója szerint Parragh László üdvözölte a bejelentést, és azt is hozzátette, a gyors reagálásnak a mostani válságban fontos szerepe van, de előfordul, hogy a gyorsaság miatt a jogszabály "elsőre nem kellően alapos és körüljárt", de ez nem lehet akadálya a finomhangolásnak.

Képünk illusztráció

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
38 év PC-történelem egyetlen videón: honnan hova jutott a kultjáték Flight Simulator?

38 év PC-történelem egyetlen videón: honnan hova jutott a kultjáték Flight Simulator?

542,6 milliárd forint - ismét megugrottak a Szerencsejáték Zrt. bevételei

542,6 milliárd forint - ismét megugrottak a Szerencsejáték Zrt. bevételei

Háború hősök nélkül - Német minisorozat egy "titkos regényből"

Háború hősök nélkül - Német minisorozat egy "titkos regényből"