szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még a járvány előtti adatok összesítésével készültek csak el a statisztikusok: 9,1 százalékkal nőttek a keresetek februárban, igaz, a nagy infláció miatt a reálbérek csak 4,5 százalékkal emelkedtek.

Idén februárban a bruttó átlagkereset 377 300 forint volt, 9,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A kereseti adatokat két hónap csúszással szokták kiadni, ezért a mostani számokban még semmit nem látunk a koronavírus okozta válság következményeiről.

A nettó átlagkereset a kedvezményeket is figyelembe véve 259 400 forintot ért el, ez 9,3 százalékos növekedés egy év alatt.

Mivel az infláció 4,5 százalékos volt ebben az időben, a reálkereset 4,5 százalékkal nőtt.

A mutatóba a legalább 5 főt foglalkoztató cégeknél, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél teljes állásban dolgozók fizetése számít bele.

2020 első két hónapját összesítve 9,2 százalékos a bruttó és a nettó kereset növekedése 2019 január-februárjához képest.

A bruttó átlagkereset az információ és kommunikáció gazdasági ágban volt a legmagasabb (664 800 forint), és a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (253 400 forint).

A bruttó átlagkereset

  • a 25 év alattiak körében 280 000,
  • a 25–54 évesek esetében 391 700,
  • az 54 év felettieknél pedig 362 400 forint volt.

A két nem fizetése közötti különbség a 70 ezer forintot közelíti: a bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 410 500, a nők esetében 342 600 forintot ért el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Róth Elza: Demeter Szilárd és a radikális nihilizmus remekműve

Róth Elza: Demeter Szilárd és a radikális nihilizmus remekműve

Fekete-Győr: 2022 valódi korszakváltás lesz

Fekete-Győr: 2022 valódi korszakváltás lesz

Kicsi iPhone sosem volt még ennyire jó: teszten az iPhone 12 mini

Kicsi iPhone sosem volt még ennyire jó: teszten az iPhone 12 mini