szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kerület új vezetése szerint az előző túl nagy kedvezményt adott a területhasználati díjból az akadályrepülő-világbajnokság szervezőinek.

Hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tesz a Budavári Önkormányzat, mert megítélése szerint az előző vezetés 2015 és 2018 között túl nagy engedményt adott a Red Bull Air Race szervezőinek a közterület-használati díjból.

V. Naszályi Márta, a kerület polgármestere bejelentette: számításaik szerint négy év alatt összesen 135 millió forintos kár érte az önkormányzatot.

Közleményük szerint az akkor a fideszes Nagy Gábor Tamás vezette Budavári Önkormányzat magánrendezvényként engedélyezte a Red Bullt Air Race-t, mégis 90 százalékos közterület-használati kedvezményt biztosítottak számukra, arra hivatkozva, hogy közcélú rendezvényről van szó. Így alacsonyabb díjjal számoltak az árusításra és a parkolóhelyekre is.

Hozzátették, hogy „a Red Bull minden alkalommal öt napra kért, ehhez képest minden évben csak két napra kapott engedélyt. Ez azt jelenti, hogy öt nap helyett csak két napi közterület-használati díjat kellett fizetnie, és a további napokon engedély nélkül foglalt el 29 ezer négyzetméternyi közterületet. A rendezvény több helyen nem biztosította a menekülőutakat és a megfelelő átjárást sem.”

A közlemény szerint a négy alkalom közül háromszor nem is kellett kérnie közterülethasználati kedvezményt a Red Bull Air Race-nek, mert azt automatikusan megkapta az önkormányzattól.

„Az előző önkormányzat a számításai szerint évi 39 millió forint kedvezményt adott a Red Bullnak. A jelenlegi vezetés számítása szerint – ami figyelembe veszi azt, hogy a Clark Ádám tér és a Szilágyi Dezső téren árusítás is folyt –, a kereskedelmi célúnak minősítése esetén fennálló díjkülönbözet 135 millió forint. Ha az egész rendezvényt kereskedelmi célú eseményként vesszük alapul, minden közterület használata a vásárokra vonatkozó magasabb díjtétel szerint 577 millió forint” – mondta V. Naszályi Márta.

A polgármester megjegyezte, hogy a Budavári Önkormányzat új vezetése nem ad ilyen típusú kedvezményeket, támogatásokat reklámcélú rendezvényekre. Példaként hozta az idén március 15-re, a budai Várba tervezett rendezvényt. Ennek szervezőivel abban állapodtak meg, hogy kifizetik a közterület-használati díjat, és garantálják, hogy a kiállítók minimum 10 százalékát a helyi vállalkozók, kereskedők alkotják.

V. Naszályi Márta úgy látja, hogy ami eddig kerületi szinten folyt 2015 és 2018 között „kicsiben”, arra kell számítani most augusztusban, immár fővárosi szinten is. Ennek jele az, hogy a kormány törvényt kezdeményezett Budapest legjelentősebb közterületeinek és teljes világörökségeinek területeinek kisajátítására augusztus 15. és 25. között.

Újabb javaslattal korlátozná a főváros jogait a kormány

Ingyenesen kellene átengedni a meghatározott közterületeket az augusztus 20-i ünnep szervezőjének.

Az I. kerületi polgármester kezdeményezni fogja, hogy az augusztusi rendezvénysorozat vezetősége üljön le tárgyalni velük. „Ha már ingyen oda kell adnunk közterületeinket, legalább annak adhassunk hangot, hogy mi a jó a kerületieknek” – tette hozzá.

A Red Bull Air Race-t 2003 és 2010 között minden évben megrendezték Budapesten, aztán egy év kihagyás után további négy további esztendőn át volt helyszíne a magyar főváros a gyorsasági akadályrepülő-világbajnokságnak. A verseny magyarországi fordulóját tavaly már nem a fővárosban – mert Tarlós István akkori főpolgármester megtiltotta –, hanem Zamárdiban tartották meg. Nem sokkal később maga a sorozat is véget ért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szijjártó: Nem tudok Orbán Viktornál demokratikusabb politikust elképzelni jelenleg Európában

Szijjártó: Nem tudok Orbán Viktornál demokratikusabb politikust elképzelni jelenleg Európában

Itt az új Tesla Model S: 1100+ lóerő, elképesztő gyorsulás és futurisztikus műszerfal

Itt az új Tesla Model S: 1100+ lóerő, elképesztő gyorsulás és futurisztikus műszerfal

Új telefont kell adni James Bond kezébe, állítólag ezért tolták el megint a film premierjét

Új telefont kell adni James Bond kezébe, állítólag ezért tolták el megint a film premierjét