szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Továbbra is nő a születések száma, de szó sincs olyan kiugró adatról, mint az év legelején és 2019 végén. A természetes fogyás nagyot csökkent 2019 első hónapjaihoz képest, ennek az az oka, hogy idén nem volt annyira súlyos influenzajárvány, mint tavaly.

Miután tavaly decemberben, majd idén januárban is kimondottan nagyot nőtt a születések száma, nagy kérdés volt, hogy ez vajon csak két szerencsés kiugró adat volt-e, vagy annak a hatása látszik, hogy a kormány a korábbinál jobban támogatja a gyerekvállalást. A Központi Statisztikai Hivatal most tette közzé a márciusi népesedési adatokat, ezekből pedig látszik, hogy a születésszám továbbra is nő, de lassuló ütemben.

Januárban hétszázzal, februárban már csak ötszázzal több gyerek született az országban, mint tavaly ilyenkor. Márciusban 7072 gyerek jött világra, ami már csak 129 újszülöttel, 1,9 százalékkal több, mint 2019 márciusában.

Összességében idén január és március között 22 210 gyerek született, ami 1349-cel, 6,5 százalékkal több a 2019. január–márciusi születésszámnál, úgy, hogy az idei február egy nappal hosszabb volt a tavalyinál. Egyetlen hónap számaiból persze ugyanúgy csak óvatosan lehet következtetéseket levonni, mint a januári kiugró adatból, de az látszik, hogy a márciusi születésszám már szinte pontosan ugyanolyan, mint az elmúlt öt év legtöbb hónapjának adata.

A halálozások száma márciusban 133-mal nőtt, 11 679-re. Az látszik a számokon, hogy a koronavírus-járvány ekkor sem szedett sok áldozatot, márciusban mindössze húszan haltak meg emiatt, az pedig, hogy a más betegségben szenvedők helyzete rosszabb lett-e attól, hogy az egészségügy átállt a koronavírusos betegek kezelésére, nem a márciusi adatokból lesz kiolvasható.

2020 első három hónapjában így is látványosan csökkent a halálozások száma, 34 565-re, ami 8,5 százalékkal, 3230-cal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ennek az oka az, hogy tavaly sokkal súlyosabb volt az influenzajárvány: 2019. január-februárjában 3500-zal több magyar halt meg, mint az idei első két hónapban.

Az első két hónap jó számainak köszönhetően a természetes fogyás idén eddig több, mint negyedével, 4579 fővel csökkent a 2019. január–márciusihoz képest, 12 355 főre. A márciusi adat 0,1 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, ez gyakorlatilag stagnálást jelent, 4-gyel nőtt a szám.

2020. január–márciusban a teljes termékenységi arányszám 1 nőre számított becsült értéke 1,50 volt. 2019-ben 1,49 volt a mutató, azaz gyakorlatilag nem változott azóta, csak akkor tűnik nagyobbnak a növekedés, ha a 2019. január–márciusi 1,41-gyel hasonlítjuk össze.

A házasságkötések száma továbbra is látványosan nő, márciusban 4890 pár lépett frigyre, 77 százalékkal több a 2019. márciusinál. Idén az első három hónapban 12 271 pár kötött házasságot, ez kétszerese az egy évvel korábbinak, ami 6168-cal több házasságkötést jelent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Novák Katalin még a rémes születési statisztikákból is kihozza a sikerpropagandát

Megfordulnak a negatív demográfiai trendek - dicsekedett Novák Katalin. A baj ezzel csak az, hogy a 2019-es lehet az évszázad eddigi legnagyobb és az elmúlt hetven év harmadik legnagyobb természetes fogyása, a helyzeten pedig azok a gyerekek javíthatnak, akik még nem születtek meg, és a meglévő adatokból az államtitkár sem tudhatja, hányan lesznek.

Green NCAP: Ez a lista mutatja, a legújabb autók mennyire környezetszennyezőek

Green NCAP: Ez a lista mutatja, a legújabb autók mennyire környezetszennyezőek

Hogyan öltözzön oltáshoz egy divatdiktátor?

Hogyan öltözzön oltáshoz egy divatdiktátor?

Jön a Samsung új csúcsprocesszora, a Windows 10-es laptopokba is beletennék

Jön a Samsung új csúcsprocesszora, a Windows 10-es laptopokba is beletennék