szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tavalyi első negyedéves többlet helyett ezúttal hiánnyal zárta a kormányzati szektor az év első három hónapját.

Az előzetes adatok szerint 180 milliárd forint, a GDP 1,5 százaléka volt a kormányzati szektor idei első negyedéves hiánya – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Egy évvel korábban ilyenkor 129 milliárd forint többlet volt, vagyis a mostani adat a tavalyi első negyedévesnél 309 milliárd forinttal, GDP-arányosan 2,6 százalékponttal magasabb hiányt jelent.

Ezek a számok még első negyedévesek, vagyis a válság hatása még csak korlátozottan látszik. Az első negyedévnek az utolsó három hetében volt csak veszélyhelyzet.

A kormányzati szektor bevétele 4807 milliárd, kiadása 4987 milliárd forint volt.

A bevételek 114 milliárd forinttal, 2,4 százalékkal növekedtek. A termelési adókból 53 milliárd forinttal folyt be több, ebből 27 milliárd forint volt az áfabevétel emelkedése. A jövedelemadó-bevételek 9,8 milliárd forinttal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. A társadalombiztosítási hozzájárulások 6,8 milliárd forinttal csökkentek.

A kiadások 423 milliárd forinttal, 9,3 százalékkal nőttek. A munkavállalói jövedelmekkel kapcsolatos növekedés 67 milliárd forint, a folyó termelőfelhasználáshoz kapcsolódó pedig 63 milliárd forint volt. A pénzbeni társadalmi juttatások 82 milliárd forinttal, a kamatok 24 milliárd forinttal nőttek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!