szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A leghatékonyabb eszköz a hálapénz visszaszorítására a betegellátás színvonalának a növelése lenne egy közvélemény-kutatás szerint.

"Mérgezi az orvos-beteg bizalmi viszonyt, kiszámíthatatlanná teszi a betegutakat, irreális elvárásokat ébreszt, hátrányosan érinti a szakmai elveket, ellehetetleníti a kormányzati egészségpolitikai szándékok jelentős részét, torzítja az orvosképzést, hátráltatja a tudás átadását. A beteg és az orvos elemi érdeke, hogy a hálapénzt minél hamarabb a kormányzat is korrupciónak tekintse és kriminalizálja azt" – írta a Magyar Orvosi Kamara még januárban. A MOK szerint emellé a hálapénzrendszer már olyan teherré vált a magyar egészségügyben, melytől az orvos-társadalom döntő többsége is szabadulni szeretne.

A Napi.hu megbízásából most a Pulzus Kutató készített reprezentatív közvélemény-kutatást, melyben arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan szűnhet meg a magyar egészségügyben a hálapénz. A teljes lakosság válaszait nézve az derült ki, hogy akkor tűnne el, ha az európai színvonalú betegellátás lenne (59 százalék), második leghatékonyabbnak tartott eszköz az orvosok komolyabb béremelése, szorosan a nyomában a betegek tájékoztatásával. Ugyanakkor igen sokan (43 százalék) vélték úgy, hogy a hálapénz soha nem fog megszűnni.

A válaszokat korosztályok szerint vizsgálva érdekes egyezésre lehetünk figyelmesek: a legfiatalabbak és a legidősebbek véleménye több esetben is összecsengett. Az érdemi béremelés mellett állást foglalók táborában több volt a 18-39 éves, illetve a 60 éves vagy annál idősebb, mint a középkorú; de a betegek lenevelését is fej-fej mellett támogatták.

Iskolai végzettség szerint nézve az derül ki, hogy az alapfokú végzettségűek számára az a megoldás a hálapénz eltüntetésére, ha megemelik érdemben az orvosok fizetését, illetve lenevelik a betegeket arról, hogy azt felajánlják. Érdekesség, hogy a felsőfokú végzettségűek közül 53 százalék tartja célszerűnek a hálapénzes esetek nyilvánosságra hozatalát.

A teljes kutatást, amit 1000 fő megkérdezésével készítettek, itt lehet megnézni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már több mint tízmilliárdszor telepítették ezt az androidos appot

Már több mint tízmilliárdszor telepítették ezt az androidos appot

Bloggerekkel oldaná meg az Index az „átmeneti időszakot”

Bloggerekkel oldaná meg az Index az „átmeneti időszakot”

Videó: D. Csaba a gyilkosság helyszínen mutatta meg, hogyan ölte meg a gödöllői vállalkozót

Videó: D. Csaba a gyilkosság helyszínen mutatta meg, hogyan ölte meg a gödöllői vállalkozót