szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elemzők szerint nehéz megmondani, hogyan áll helyre a válság előtt komoly pluszokat produkáló ágazat, különösen, hogy új igények is jelentkeznek.

Májusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 20,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A visszaesés a magas bázishoz képest is súlyos, különösen, hogy mindkét főcsoportban csökkent a termelés: az épületek esetében 24, az egyéb építményeknél 15,6 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése az áprilisihoz mérten 20,3%-kal csökkent.

A megkötött új szerződések volumene 7,4%-kal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 47,6%-kal haladta meg az előző évi, alacsony bázist, míg az egyéb építmények építésére vonatkozóké 29,1%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállományának volumene 14,5%-kal elmaradt a 2019. május végitől. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 14,1%-kal nőtt, az egyéb építményeké 25,6%-kal csökkent. 2020 első öt hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 5,6%-kal mérséklődött.

Németh Dávid a K&H elemzője az adatokat értékelve kiemelte: a koronavírus okozta visszaesés májusban vált igazán markánssá, a rendelésállományok alakulása alapján azonban a szektor a következő időszakban is negatív tartományban maradhat – még úgy is, hogy az épületépítéseknél növekedés látható.

„Az év második felében egyrészt attól függ az építőipar teljesítménye, hogy a járvány alatt leállított beruházások közül mennyi indulhat újra. Másrészt a foglalkoztatottság alakulása is lényeges tényező: feltehetően a második negyedévben visszaesett az építőiparban dolgozók száma, a csökkenés mértékétől is függ, hogy az év második felében milyen ütemben tud visszapattanni a termelés” – írta Németh Dávid.

Tatár Tibor, a Futureal vezérigazgatója az adatokat értékelve azt emelte ki, hogy a járvány okozta változások a piaci szereplőket arra késztetik, hogy újragondolják az elmúlt években népszerűvé vált tágas, egyterű irodatereket, valamint a nagyon sűrű ültetési irányelveket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sörtörvény: nem tudni, kötelesek-e egymás sörét árulni a kisüzemi főzdék

Sörtörvény: nem tudni, kötelesek-e egymás sörét árulni a kisüzemi főzdék

Szigorúan 500 fő alatt: indul a szigligeti Várudvar Fesztivál

Szigorúan 500 fő alatt: indul a szigligeti Várudvar Fesztivál

Először nyert olyan ló a brit-ír lóversenyek történetében, aminek 1 a 300-hoz esélyt adtak erre

Először nyert olyan ló a brit-ír lóversenyek történetében, aminek 1 a 300-hoz esélyt adtak erre