szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

A lengyel kormánypárt rossz néven vette, hogy a sajtó egy része nem támogatta az elnökválasztási kampányban Andrzej Dudát.

A lengyel kormánypárt (PiS) vezére már a 2023-as választások előtt át akarja formálni a médiát, hogy megerősítse a befolyását a közvéleményben. Jaroslaw Kaczynski azért döntött emellett, mert az elnökválasztáson a kormánypárti jelölt csak minimális többséggel tudta legyőzni ellenfelét. A közszolgálati média teljes erővel támogatta Andrzej Duda elnök újraválasztását, de ez kevésnek bizonyult a meggyőző fölény eléréséhez.

"A média átalakítása több más fontos változáshoz is kötődik, amelyet meg akarunk valósítani. Ehhez figyelembe kell venni a nemzetközi körülményeket is" – jelentette ki Jaroslaw Kaczynski, akit a Politico brüsszeli kiadása idéz.

"A németek akarják megválasztani Lengyelország elnökét?!" Így támadt az őt bíráló sajtóra Andrzej Duda a választási kampány hajrájában. Főként az Axel Springert szemelte ki. Egyrészt azért, mert a német médiaóriás az egyik tulajdonosa a Fakt című bulvárlapnak, amely a választási kampány során kínos információval szolgált: a köztársasági elnök megkegyelmezett egy apának, aki molesztálta saját lányát. A keresztény és nemzeti elvekre hivatkozó Dudának nagyon rosszul jött a választási kampány során ennek felemlegetése. A másik ok az Axel Springerrel szembeni bírálatokra az, hogy Lengyelországban a németellenesség még ma is eladható a közvélemény egy részének befolyásolására. (A Fakt másik tulajdonosa, az Axel Springerrel a régió több országában fuzionáló svájci Ringier jóval kevésbé megfelelő politikai célpont.)

A németellenesség jele az is, hogy a lengyel elnök a Die Welt varsói tudósítóját egyenesen azzal vádolta meg, hogy ellenfelének kampányát erősíti.

Nemcsak az Axel Springer a célpont: Beata Mazurek, a PiS egyik európai parlamenti képviselője megvádolta a TVN televíziós hálózatot, amely az amerikai Discovery tulajdonában van, hogy egykori kommunista titkosszolgálati ügynökök hatása alatt áll. Válaszul Georgette Mosbacher, az USA varsói nagykövete ezt írta Twitteren: "szégyen, hogy ilyen abszolút mértékben hazug állítást terjeszt. Ez nem méltó a lengyel nép egyik parlamenti képviselőjéhez."

Lengyelországban a közmédia nemcsak támogatta Duda elnököt a választási kampányban, de pocskondiázta az ellenfelét is. Többi között azzal vádolta meg Trzaskowski varsói polgármestert, az ellenzék közös jelöltjét, hogy "kiárusítaná Lengyelországot a német és a zsidó érdekeknek."

Az igazságügyi miniszter fenyeget

Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter pedig nyíltan utalt arra, hogy a kormány célja a külföldi kézben levő média megrendszabályozása. "Le kell vonnunk a tanulságot abból, ami az elnökválasztási kampányban történt. Változások szükségesek."

Jaroslaw Kaczynski hangsúlyozta, hogy az elnökválasztás után átalakítja a kormányt, de Morawiecki miniszterelnök marad Lengyelországban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Botka a Barcelona elleni vereségről: Azt éreztük, extrát tudunk nyújtani, de sajnos nagyon hamar eldőlt, hogy nem

Botka a Barcelona elleni vereségről: Azt éreztük, extrát tudunk nyújtani, de sajnos nagyon hamar eldőlt, hogy nem

Anthony Faucit kérte fel Joe Biden egészségügyi főtanácsadónak

Anthony Faucit kérte fel Joe Biden egészségügyi főtanácsadónak

Április óta nem követelt ennyi áldozatot a járvány az Egyesült Államokban

Április óta nem követelt ennyi áldozatot a járvány az Egyesült Államokban