szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A pandémia óriási csapást mérhet a világ nagyvárosaira, főleg, ha lesz második hullám – írja a brüsszeli Politico.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

A világjárványt megelőzően a távmunka egyáltalán nem volt jellemző még a fejlett országok nagyvárosaira sem. Ezen változtatott a Covid-19, hiszen kiderült, hogy nagyon sok helyen megoldható a távmunka, illetve a távoktatás.

Nicholas Bloom közgazdász, aki a Stanford egyetemen tanít Kaliforniában, úgy véli, hogy az emberek 50-60 százaléka hosszú távon is home office-ban maradhat. Jó példa erre a Google, amely nemrég jelentette be, hogy egy évvel meghosszabbítja a távmunkát a dolgozói számára.

"A munkavállalók egyharmada tartósan home office-ban maradhat. Ide tartoznak az irodai dolgozók, illetve a felső főnökség. A középső egyharmad olyan munkavállalókból áll, akik alapjában otthon dolgoznak, de néha azért bejárnak a munkahelyükre. Tipikus példa a tudományos kutató, de ilyen az ingatlanügynök vagy a ruhatervező is. A harmadik harmadban azok vannak, akiknek a jelenléte a munkahelyen nélkülözhetetlen: ilyen például a fogorvos, a sebész vagy a pilóta " – mondja Bloom.

Mit jelent mindez a városok számára? A felhőkarcolók és a nagy irodaházak „félelemkeltővé” váltak a vírusveszély miatt, így ezeket a helyeket az emberek a jövőben inkább elkerülik. Ezt erősíti meg a

McKinsey Global Institute társelnöke is, aki szerint korai lenne még nagy tanulságokat levonni, de a tendencia máris érezhető: "az emberek félnek kimozdulni és inkább otthon maradnak."

Óriási változás várható – erősít rá a Helsinki egyetem urbanisztikai professzora. Peter Clark magyarázata szerint a globalizáció következtében az ipar kitelepült Európa nagyvárosaiból, és helyette a "kulturális város" koncepció terjedt el. "Az ipar leépülésével a városok átálltak erre, és a világjárvány a létében fenyegetheti ezt a modellt" – hangsúlyozza a professzor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Visszatért a Crew Dragon

Visszatért a Crew Dragon

A lelke mélyén a függő pontosan tudja, mi a helyzet vele

A lelke mélyén a függő pontosan tudja, mi a helyzet vele

Hamilton rajt-cél győzelmet aratott a Brit Nagydíjon

Hamilton rajt-cél győzelmet aratott a Brit Nagydíjon