szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sokan havi tízezer forintnál is többet áldoznak kisállataikra.

A magyarok 12 százaléka havonta kevesebb mint 1000 forintot költ a háziállataira, viszont majdnem minden ötödik tulajdonos sokat, több mint 10 ezer forintot fordít kedvencére, ez derül ki a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból, amelyet a napi.hu számára készített. A megkérdezettek 35 százaléka pedig azt válaszolta, hogy semmilyen háziállata nincs.

A felmérés szerint inkább a nők áldoznak többet kedvenceikre: 28 százalékuk költ rájuk 10 ezer forintnál nagyobb összeget, 23 százalékuk pedig annyit, amennyit szükséges, ez 5-10 ezer forintos tételt jelent. Ebben a két "árkategóriában" a férfiak eredménye alacsonyabb. A legfeljebb 1000 vagy 1-5 ezres havi kiadás esetében viszont a férfiak vannak fölényben.

Az idősebbek hajlandóak nagyobb összeget kiadni a háziállatokra, a 60 év felettiek több mint ötöde ad ki több mint 10 ezer forintot havonta erre.

A végzettség szerinti bontás vegyes képes mutat. A diplomások közel felének nincs háziállata, ez jóval meghaladja az országos átlagot. Az alapfokú végzettségűeknek 21 százaléka fordít több mint 10 ezer forintot állataira, a középfokú végzettséggel rendelkezők 30 százalékánál pedig 5-10 ezer forintot "visznek" el a kutyák, macskák vagy más állatok.

Éles különbség látható a budapestiek és a községekben élők költései között.

Utóbbiak 20 százaléka szánt 10 ezer forintnál többet a háziállatokra, míg a budapestieknek a 14 százalékára igaz ugyanez. Az 5-10 ezer forintos havi kiadás a Budapesten, a megyeszékhelyeken, a kisebb vidéki városokban és falvakban élőkre viszonylag azonos arányban igaz, 17-21 százalékuk költ ennyit. Az is kiderült, hogy a községekben élők negyede nem tart háziállatot, a fővárosiaknál 44 százalék ez az arány.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Élet+Stílus

Karanténban a háziállat lehet az egyik legjobb pszichológus

A háziállatok jelenléte sokat segít abban, hogy könnyebben átvészeljük a kijárási korlátozással járó bezártságot. Az otthon töltött idő alatt sokan a kutyájukhoz vagy macskájukhoz fordulnak lelki támaszért. A koronavírus-járvány miatti rendkívüli helyzetben azonban a kisállatok is rendkívüli törődést igényelnek.

Újjáépült a kereskedőházak hálózata, amin még mindig Orbán török barátja keresi a legtöbbet

Újjáépült a kereskedőházak hálózata, amin még mindig Orbán török barátja keresi a legtöbbet

Bravúrral indított Fucsovics a Roland Garroson: legyőzte a negyedik kiemeltet

Bravúrral indított Fucsovics a Roland Garroson: legyőzte a negyedik kiemeltet

Müller Cecília: Kedvezően alakul a járvány, nem halasztanak el műtéteket

Müller Cecília: Kedvezően alakul a járvány, nem halasztanak el műtéteket