szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Eddig Kambodzsa volt az EU szegény országok támogatására létrehozott vámmentességi programjának egyik legnagyobb nyertese.

Az Európai Unió augusztus 12-ével megvonta Kambodzsa különleges piaci hozzáférését egyes termékek, például cipők és ruhaneműk esetében – írja a Reuters. Ez a gyakorlatban a vámok visszaállítását jelenti, aminek eredményeképpen nőhet e termékek fogyasztói ára – persze csak akkor, ha a kereskedők továbbhárítják a pluszköltségeket.

Brüsszel „az emberi jogok komoly és rendszerszerű megsértése miatti aggályokkal” indokolta a lépést, amit egyébként már februárban eldöntöttek és bejelentettek – azért léptek életbe, mert Kambodzsa nem tett lépéseket az emberi jogok védelme érdekében. „A kambodzsai hatóságoknak lépéseket kellene tenniük a politikai szabadság helyreállítása érdekében, biztosítaniuk kellene a hiteles, demokratikus ellenzék működésének feltételeit, illetve tényleges, széles körű párbeszédet kellene kezdeményezniük a nemzeti megbékélés megindításáért” – közölte az Európai Bizottság.

2018-ban Kambodzsa volt a második legnagyobb nyertese az Európai Unió „Fegyvereken Kívül Bármit” programjának, amelynek keretében az EU különleges és vámmentes hozzáférést biztosít belső piacához a világ néhány legfejletlenebb országának. A kambodzsai kormány 2018-ban, a választások előtt kezdte fokozottan ellehetetleníteni az ellenzéki pártok, a civil szervezetek és a független média működését.

Kambodzsa miniszterelnöke, Hun Szen 1985 óta van hivatalban (2018-ban is az ő pártja nyert), ezzel jelenleg ő az ötödik legrégebben hatalmon lévő vezető a világon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bejelentette visszavonulását Torghelle Sándor

Bejelentette visszavonulását Torghelle Sándor

"Ingázó igazolvánnyal" segítené a határ mentén dolgozókat Románia

"Ingázó igazolvánnyal" segítené a határ mentén dolgozókat Románia

Kicsinálta a vírus a fővárosi fürdőket, csoportos létszámleépítés jön

Kicsinálta a vírus a fővárosi fürdőket, csoportos létszámleépítés jön