szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kinevezettek egyike a pénzügyminisztériumot vezeti majd.

Megalakult szerdán az új Srí Lanka-i kormány, az új miniszterek közt van Gotabaja Radzsapaksza államfő két testvére, valamint egy unokaöccse is.

A 26 tagú kormány vezetője Mahinda Radzsapaksza, az elnök bátyja lett, aki a pénzügyi, a városfejlesztési és a buddhista ügyekért felelős minisztériumot is vezeti. Gotabaja Radzsapaksza másik fivérét, Csamal Radzsapakszát a vízügyi minisztérium élére nevezték ki, az új ifjúsági és sportminiszter pedig az elnök unokaöccse, Namal Radzsapaksza lett.

A kormány igazságügyi minisztere az elnököt korábban egy korrupciós ügyben a bíróság előtt védő Ali Szabri ügyvéd lett.

A Radzsapakszáék tömbje, a Népi Front Koalíció a múlt héten nagy többséget szerzett a Srí Lanka-i parlamenti választásokon, így a 225 parlamenti helyből 146-ot tudhat magáénak. Mivel szövetségesei legalább öt további mandátumot szereztek, a kormánypártnak meglesz a kétharmados többsége, bebiztosítva a tavaly novemberben megválasztott Gotabaja Radzsapaksza elnök hatalmát is. Ezzel megnyílik az út a tervezett alkotmánymódosítás előtt, amellyel a kormányzó párt az államfő mandátumai számára vonatkozó korlátozás eltörlésére, illetve hivatali jogköreinek kiszélesítésére készül.

Az ellenzék kétségbe vonja a hivatalos adatokat, elemzők pedig rámutatnak arra, hogy amennyiben az alkotmánymódosítást megszavazzák, könnyen alakulhat ki hatalmi harc a Radzsapakszák közt a kormányon belül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Túl kevés koronavírustesztet végeznek - ismerte el véletlenül Rétvári Bence

Túl kevés koronavírustesztet végeznek - ismerte el véletlenül Rétvári Bence

Rálőtt egy nő Gyöngyösön a szomszédjaira, miután összevesztek

Rálőtt egy nő Gyöngyösön a szomszédjaira, miután összevesztek

Az egész felső tagozat nem léphet be egy orosházi iskolába koronavírus-fertőzés miatt

Az egész felső tagozat nem léphet be egy orosházi iskolába koronavírus-fertőzés miatt