szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

19 megyéből 18-ban kevesebbet visznek haza az országos átlagkeresetnél. A leszakadás a munkanélküliségben is meglátszik.

Az ország 19 megyéjéből 18-ban már a 255 ezer forintos átlagnál kevesebbet visznek haza – írja a bérek átlagát összevetve a Magyar Hang. Arról a KSH adatai alapján mi is beszámoltunk, hogy pillanatnyilag Budapesten a legmagasabb az átlagkereset – nettó 316 968 forint –, ami lényegesen több, mint az országban bárhol máshol.

Annyit, amennyit 2020 első negyedévében egy átlagos szabolcsi keres – nettó 176 445 forintot –, 2011 első negyedévében, vagyis kilenc évvel ezelőtt keresett egy átlagos fővárosi lakos.

Ekkora különbség a Magyar Hang elemzése szerint még soha nem volt, a szakadék pedig hónapról hónapra nő. A szabolcsi és a fővárosi nettó átlagbér között 133 ezer forint volt a differencia 2019 első három negyedévében. 2018 első három negyedévében még csak 120 ezer, 2017 ugyanezen időszakában pedig 111 ezer forint volt a különbség.

Szabolcs leszakadása más megyékhez képest is jelentős. A tavalyi harmadik negyedéves adatok alapján például Győr-Moson-Sopron megyében átlagosan 252 forintot visznek haza a dolgozók, vagyis 87 ezerrel többet, mint Szabolcsban. Egy éve a különbség még csak 71 ezer volt a két megye között, két éve pedig 65 ezer.

Ami a nyilvántartott álláskeresők számát illeti, a különbség több mint hatszoros a legrosszabb és a legjobb helyzetben lévő megyék között.

2020 márciusában Nógrádban volt arányaiban a legtöbb álláskereső, a munkaképes korúak 9,2 százalékának nem volt hol dolgoznia. Egy évvel korábban még csak 8,7 százalék volt ez arány. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a második legmagasabb az álláskeresők aránya, 8,7 százalékos. Itt egy év alatt stagnált a mutató. Jelenleg Győr-Moson-Sopron megyében a legalacsonyabb az álláskeresők aránya, 1,4 százalékos. 2019 márciusában még 1,1 százalékos volt ez az adat. A fővárosiak 1,4 százaléka keresett állást idén márciusban csakúgy, mint egy évvel korábban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyusztay Máté - Sztojcsev Iván Gazdaság

Megmutatjuk, hol ütötte meg a válság legkeményebben Magyarországot

Nincs olyan zuga az országnak, ahol ne nőtt volna a munkanélküliség a koronavírus-járvány kitörése óta. Ebben önmagában sok meglepetés nincs, abban már annál inkább, hogy a nagyvárosokat sokkal jobban megütötte a válság, mint a kistelepüléseket. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) hónapról hónapra közli az álláskeresőkről szóló adatsorokat, mi ezekből raktunk többet is infografikára.