szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Korábban a település egész képviselő-testülete lemondott a fű alatt tervezett kavicsbánya nyitása ellen.

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal határozata szerint visszavonták a Pilismarótra tervezett kavicsbánya engedélyét. A bánya körül kialakult botrány miatt már a település teljes képviselő-testülete lemondott, mivel a tüntetést is szervező helyiek úgy gondolták, a a bányanyitás dübörgő teherautókat hoz a településre, a házaik pedig elértéktelenednek.

Az indoklásban az áll, a bánya körüli munkálatok során “az erdők jelentős méretű igénybevételére kerül sor”, tehát a bánya csak “megfelelő térmértékű önerős erdőtelepítés esetén engedélyezhető.”

A lakosok állítják, egészen egy július 16-ra meghirdetett lakossági tájékoztatóig alig tudtak a tervezett bányanyitásról. Szintén ott derült ki, hogy Tatabányán már februárban tartottak egy előzetes tájékoztatót, de erről egyetlen pilismaróti sem értesült.

Az eredeti tervek szerint a 122 hektáros Duna-parti területen indult volna a kitermelés az önkormányzat támogatásával. Pergel István polgármester a bányatelekkel érintett ingatlanokat kiemelt fejlesztési területté nyilvánította, és a településrendezési eszközök módosításáról döntött.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fizikaórát tart Orbánnak az Economist a jogállami vitában

Fizikaórát tart Orbánnak az Economist a jogállami vitában

Tilos lesz szőrmét árulni a budapesti vásárokon

Tilos lesz szőrmét árulni a budapesti vásárokon

Az I., a X. és a XIII. kerületi bölcsődékben és óvodákban is találtak fertőzötteket

Az I., a X. és a XIII. kerületi bölcsődékben és óvodákban is találtak fertőzötteket