Tetszett a cikk?

Ha diszkriminálja az uniós állampolgárokat a kormány rendelete, azt azonnal vissza kell vonni, üzente az Európai Bizottság.

Levélben szólította fel az Európai Bizottság a magyar kormányt, hogy azonnali hatállyal vonja vissza a határkorlátozásokat, ha azok diszkriminálják az uniós állampolgárokat.

Didier Reynerds, a jogérvényesülésért felelős uniós biztos Twitter-oldalán azt írta: Ylva Johansson belügyi biztossal közösen levelet írtak a magyar kormánynak, melyben felhívják a figyelmet a schengeni terület integritásának fontosságára és arra, hogy határkorlátozásokat csak úgy szabad bevezetni, hogy azok nem diszkriminálják az Európai Unió polgárait és lakóit.

„Bármely intézkedést, mely nem tesz eleget az EU alapszerződésében lefektetett elveknek, azonnal vissza kell vonni” – írta Reynerds, aki szerint hamarosan magyar minisztertársaikkal (feltehetően Pintér Sándor belügyminiszterrel és Varga Judit igazságügyi miniszterrel – a szerk.) is beszélni fognak, hogy további információkat kérjenek tőlük.

Magyarországra szeptember elsejétől nem léphet be nem magyar állampolgár, kivéve, ha állandó, vagy 90 napon túli magyarországi tartózkodási engedélye van (ez esetben a családtagok is beléphetnek), ha itt dolgozó sportoló vagy sportszakember, ha szállítmányozó, aki teherforgalmat bonyolít, ha hivatalos látogatáson lévő személy, vagy mindazok, akik igazolni tudják, hogy az elmúlt fél évben elkapták a Covid-19 betegséget.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter viszont hétfő este bejelentette, hogy a Visegrádi Négyek országainak állampolgárai engedményt kapnak. A lengyelek, a szlovákok és a csehek öt napnál nem régebbi negatív koronavírusteszttel szeptember elseje után is beléphetnek Magyarországra, ha már foglaltak szeptemberre szállást.

Ironikus módon a lépés nemcsak a többi uniós tagállam állampolgárait diszkriminálja, hanem a magyarokat is. A külföldről hazatérő magyar állampolgároknak ugyanis 14 napra karanténba kell vonulniuk, amit csak két negatív PCR-teszt válthat ki, azokat azonban Magyarországon lehet elvégezni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
20–25 százalékkal is drágulhat a hús

20–25 százalékkal is drágulhat a hús

Nyílt Facebook-csoport alakult, tagjaik a “lepattanó” vakcinákra vadásznak

Nyílt Facebook-csoport alakult, tagjaik a “lepattanó” vakcinákra vadásznak

A teljes összeveszés felé tart Oroszország és a Nyugat

A teljes összeveszés felé tart Oroszország és a Nyugat