szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Szűk négy hónappal a határidő előtt elmérgesedett a viszony a tárgyalófelek között.

Brüsszelben jogi lépéseket fontolgatnak, miután a britek – a nemzetközi jogot tudatosan megsértve – olyan elképzeléseket terjesztettek elő, melyek elfogadhatatlanok az Európai Unió számára, mivel újra akarják tárgyalni a kilépési szerződést. Az angol font árfolyama csökkent a hírre, hiszen egyre nagyobb esély van arra, hogy az Egyesült Királyság emiatt megegyezés nélkül távozik az EU belső piacáról – állapítja meg a Bloomberg.

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke csütörtökön Londonban találkozik Michael Gove brit miniszterrel, hogy tisztázza a helyzetet. Jelen lesz a két Brexit-főtárgyaló, Michel Barnier és David Frost is.

Ezt megelőzően Brüsszel az EU–brit vegyes bizottság azonnali összehívását javasolta – hangsúlyozta Maros Sefcovic. A bizottság alelnöke szeretné hallani, hogy a londoni kormány mégis milyen alapon sérti meg a nemzetközi jogot? Maros Sefcovic alelnök újságíróknak elmondta: azonnal felhívta Michael Gove-t és közölte vele, hogy a kilépési szerződés újratárgyalásáról szó sem lehet. Annak minden egyes megállapodását be kell tartani!

Ursula von der Leyen is üzent a Twitteren: pacta sunt servanda!, vagyis a szerződést be kell tartani – írta a bizottság elnöke.

1000 milliárd dolláról van szó. Körülbelül ennyi a kereskedelmi forgalom egy évben az Európai Unió és Nagy-Britannia között. Ha nem lesz új egyezmény, akkor 2021-től kezdve mindez rendezetlen lesz – ráadásul a Covid-19-válság kellős közepén.

Ezért Brüsszelben a szakértők szorgosan tanulmányozzák a London által most benyújtott belső piaci törvényt, amely a londoni kormány szerint is sérti a nemzetközi jogot. A kilépési egyezmény ugyanis tartalmazza azt a mechanizmust, amely a jogi kereteket biztosíthatja a későbbi kereskedelmi viták során az EU és az Egyesült Királyság között. Grant Shapps brit közlekedési miniszter szerint viszont az EU eltúlozza a problémát. "Azt hiszem, hogy a törvénytervezet szélsőséges értelmezése teljesen helytelen!" – mondta a brit miniszter a BBC rádiónak.

Arról, hogy milyen pontokon módosítaná – vagy ahogy Londonban fogalmaznak, pontosítaná – a Brexit-megállapodást Boris Johnson kormánya, ebben a cikkben írtunk bővebben:

Felrúgnák a britek a Brexit-megállapodást, újrakezdődhet a cirkusz

Eddig is elég zavaros állóvízbe dobott követ a brit kormány azzal, hogy a Brexit-tárgyalások keddi fordulója előtt kiderült: gyakorlatilag felülírnák a nagy nehezen összehozott kilépési megállapodást. Az EU fenyegetése csak hab a tortán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Fiam, ez így tűrhetetlen, menj ki, és gyere be úgy, mint Lukáts Andor!”

„Fiam, ez így tűrhetetlen, menj ki, és gyere be úgy, mint Lukáts Andor!”

Újabb hét koronavírusost találtak a Forma-1-ben

Újabb hét koronavírusost találtak a Forma-1-ben

Betiltottak a szélsőjobb által is használt volt birodalmi lobogót Bajorországban

Betiltottak a szélsőjobb által is használt volt birodalmi lobogót Bajorországban