Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Pécsi belvárosi ingatlanokkal gazdagodik a Matthias Corvinus Collegium.

Tovább gazdagodhat a Matthias Corvinus Collegium (MCC). A szervezet eredetileg magánintézmény, amelyhez a kormány idén külön törvény alapján csatlakozott, és amely budai épületein és a Mol, illetve a Richter Gedeon gyógyszergyár részvényeinek 10-10 százalékán felül külön 36 milliárdos juttatást is kapott a gazdaságvédelmi alapból. Egy új törvényjavasalat szerint „az indulótőke növelése érdekében” Pécsen is ingyenesen átadnak neki állami tulajdonú épületeket. Az egyik egy lakóház, a másik helyrajzi szám (öt épület és udvar) pedig az egykori Pécsi Nemzeti Casinót, illetve Fegyveres Erők Klubját takarja, ahogy egy korábbi helyi rendeletből kiderült.

Az MCC alapítója és kurátora az a Tombor András, aki leginkább Habony Árpád hitelezőjeként vált ismertté, de a Mészáros Lőrinccel közös cége, az Atmedia értékesítheti a közmédia, a TV2 és az ATV reklámidejét is. Pár éve a kormánynak bedolgozó Századvég az MCC-vel közösen alapította meg a Migrációkutató Intézetet, aminek Orbán Balázs, a Miniszterelnökség vezetőjének jelenlegi helyettese volt a főigazgatója.

Létrehozzák a Millenáris Tudományos Kulturális Alapítványt is, amely megkapja a Millenáris Tudományos Kulturális Nonprofit Kft. 9,18 milliárd forint törzsbetétjét. Feladata a viharos múltú Millenáris Parkban „a nemzeti és a nemzetközi együttműködést jelképező, Európa társadalmi, kulturális és életmódbeli értékein, a tudományostechnikai fejlesztésen és az információs társadalom eredményein alapuló, jövőt bemutató tudományos, kulturális és oktatási központ és innovatív, családbarát, interaktív közösségi tér megteremtésének és működési feltételeinek a biztosítása”.

Mindezen kívül ugyanezen törvényjavaslat szerint a kormány csatlakozik az 1991 óta magánalapítványként működő Batthyány Lajos Alapítványhoz, amelynek célja saját meghatározása szerint „a magyar nemzet iránt elkötelezett, az európai egység irányába mutató, a közös keresztény értékek és a demokratikus, képviseleti kormányzás alapján álló magyar közélet támogatása”. „Független egyesületként”, de hozzá kötődve működik a kormányt gyakran támogató Professzorok Batthyány Köre. Itt a vagyonkezelő alapítványnak juttatandó vagyont a szervezeti átalakítás után nevezik meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megcsúsztak a magyar kirándulók, majd a gyökerekbe kapaszkodtak, hogy ne essenek le a hegyről

Megcsúsztak a magyar kirándulók, majd a gyökerekbe kapaszkodtak, hogy ne essenek le a hegyről

Koronavírusos a lengyel elnök

Koronavírusos a lengyel elnök

Olaszországban bezárnak a mozik, az uszodák és az edzőtermek

Olaszországban bezárnak a mozik, az uszodák és az edzőtermek