Tetszett a cikk?

A kormány a gazdaságvédelmi programokra szánt pénzből csoportosította át a pénzt a Matthias Corvinus Collegiumot (MCC) működtető Tihanyi Alapítvány működési kiadásaira.

Az MCC alapítója és kurátora az a Tombor András, aki leginkább Habony Árpád hitelezőjeként vált ismertté, de a Mészáros Lőrinccel közös cége, az Atmedia értékesítheti a közmédia, a TV2 és az ATV reklámidejét is. Pár éve a kormánynak bedolgozó Századvég az MCC-vel közösen alapította meg a Migrációkutató Intézetet, aminek Orbán Balázs, a Miniszterelnökség vezetőjének jelenlegi helyettese volt a főigazgatója.

Az Országgyűlés májusban hozott törvényt az MCC „tehetséggondozási programjának támogatásáról”, amely azt mondta ki, hogy az intézmény „fenntartása, működési feltételeinek, intézményfejlesztési céljainak biztosítása érdekében végzett tevékenysége” közfeladatnak minősül, és ennek érdekében a kormány csatlakozzon a Tihanyi Alapítványhoz az „e törvényben meghatározott vagyoni juttatás teljesítésével”.

Ez két dolgot jelentett. Egyrészt ingyenesen az alapítvány tulajdonába adták az I. kerület Somlói út 49–53. – Szent Sebestyén köz 1. – Alsóhegy utca 10–16. alatti, egy helyrajzi számon szereplő állami ingatlant, egyúttal kiemelten közérdekű beruházásnak minősítették „a tehetséggondozási központ kivitelezési munkálatait”.

Ezen kívül vagyonjuttatásként átadták a MOL és a Richter Gedeon gyógyszergyár 10-10%-os részvénycsomagját (82 millió, illetve 19 millió darab részvényt) – ugyanannyit, mint a sokkal nagyobb Corvinus Egyetemnek, amelynek csak a neve hasonlít, de a két intézménynek nincs köze egymáshoz. Ez az átadás június 18-án megtörtént, a MOL-részvények záróára aznap a tőzsdén 1905 forint, a Richter-papíroké 7100 forint volt.

A törvényben nincs szó további költségvetési támogatásról. A csütörtök este közzétett kormányhatározat a Tihanyi Alapítvány működési kiadásaira adott újabb 36 milliárd forint jogalapjaként csak arra hivatkozik, hogy az államháztartási törvény szerint a saját irányítása alá tartozó fejezet terhére, amilyen a gazdaságvédelmi alap, a költségvetési törvényhez képest joga van összegeket átcsoportosítani, illetve hogy a költségvetési törvény felhatalmazza a gazdaságvédelmi alap kiadási előirányzatának túllépésére. Hogy a Matthias Corvinus Collegiumnak miért lett szüksége további közpénzre a működéséhez, az nem derül ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: Madárral ütközött az Air Force Two, rajta az amerikai alelnökkel

Videó: Madárral ütközött az Air Force Two, rajta az amerikai alelnökkel

Melyik vírusirtó véd most a legjobban? Ingyen is le lehet tölteni?

Melyik vírusirtó véd most a legjobban? Ingyen is le lehet tölteni?

Hiába építettek Mészárosék lovas stadiont, harmadháznál többen nem voltak ott

Hiába építettek Mészárosék lovas stadiont, harmadháznál többen nem voltak ott