szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Se a NAV, se a PM nem foglalt állást arról, hogy béren kívüli juttatás-e, ha a munkáltató koronavírustesztet ad a dolgozójának, és ha nem az, akkor nem adóköteles. Varga Mihály viszont bejelentette az adó elengedését, ebből azonban az következik, hogy fizetni kell az adót, amíg életbe nem lép az elengedése.

Kisebb-nagyobb, de főleg kisebb adóügyi változásokat kezdeményez a gazdaságvédelmi operatív törzs Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése szerint, többek közt azt, hogy a magánszemélyeknek a cégek által biztosított járványügyi szűrővizsgálat mint juttatás adómentes legyen.

Nem létező adó csökkentését jelentette be Varga Mihály – kommentálta Angyal József. Az okleveles adószakértő szerint, ha a dolgozók vírustesztelésének 19 500 forintos költségét a munkaadó állja, akkor ez egyértelműen a vállalkozás érdekében felmerülő költség, nem pedig béren kívüli juttatás. Az „adócsökkentés” ugyanakkor azt vélelmezi kimondatlanul, hogy a munkaadó által fizetett vírustesztelés béren kívüli juttatásnak minősül. Ilyen hivatalos NAV- vagy PM-állásfoglalás azonban nem létezik – hangsúlyozza Angyal József. Adócsökkentés csak akkor van, ha a vírustesztelés béren kívüli juttatásnak minősül és így adóköteles.

Ez az „adócsökkentés” csak jogbizonytalanságot és fenyegetést jelent a vállalkozások számára – figyelmeztetett a szakértő, aki szerint egyértelmű állásfoglalás kellene ebben a kérdésben a PM részéről. Különösen azért, mert az „adócsökkentés” csak 2021-től lépne hatályba, azonban jelenleg ha a munkaadó állja a vírustesztelés költségét, akkor a munkaadót 7162 forint adó terheli, ha a teszt béren kívüli juttatás.

Ami egy koronavírusteszt adózását illeti, ha azt béren kívüli juttatásnak kell tekinteni, akkor adózása: 19 900 * 1,18 = 23 482 forint adóalap (15 százalék személyi jövedelemadó + 15,5 százalék szociális hozzájárulási adó), adója 7162 forint. Erre az összegre utalt Varga Mihály, amikor a „több mint hétezer forintos” megtakarításról beszélt.

Frissítés. A Pénzügyminisztérium szerint nem igaz, hogy „adócsökkentés csak akkor van, ha a vírustesztelés béren kívüli juttatásnak minősül és így adóköteles”, mint ahogy az az állítás sem igaz, hogy „Se a NAV, se a PM nem foglalt állást arról, hogy béren kívüli juttatás-e, ha a munkáltató koronavírustesztet ad a dolgozójának.” Az erről szóló tájékoztató július 24-e óta az alábbi linken elérhető.

A PM szerint az sem igaz, hogy „Az „adócsökkentés” ugyanakkor azt vélelmezi kimondatlanul, hogy a munkaadó által fizetett vírustesztelés béren kívüli juttatásnak minősül”. A koronavírus tesztek biztosítását ugyanis sem a Pénzügyminisztérium, sem a NAV nem minősítette béren kívüli juttatásnak. Kedvezményesen adózó béren kívüli juttatásnak csak az minősül, amit a törvény ekként nevesít, ez pedig jelenleg kizárólag a SZÉP Kártya három alzsebébe adott munkáltatói támogatás lehet.

A munkáltató által a munkavállaló részére biztosított koronavírus teszt után jelenleg azért nem kell adót fizetni, mert vírustesztelés fő szabály szerint nem minősül adóköteles bevételnek, a részletes magyarázat sem újkeletű, az megtalálható a már nyár óta elérhető adóhivatali tájékoztatóban.

Tévedés, hogy csak munkavállalók esetében merülhet fel az adófizetési kötelezettség - hangsúlyozza a PM. A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs hétfői döntése éppen az ilyen, ún. kifizetői juttatásokat teszi adómentessé. Ilyen eset például, amikor egy önkormányzat biztosít koronavírus tesztet a lakosok, vagy a dolgozók részére; amikor a munkáltató biztosítja a tesztet a munkavállaló családtagjai részére, vagy esetleg társadalmi szerepvállalása keretében vele jogviszonyban nem álló magánszemélyek részére. Erre a helyzetre kínál tehát megoldást az új javaslat, amely a juttató kifizető és a juttatásban részesülő személyétől, valamint a juttatás időpontjától függetlenül minősíti adómentesnek a járványügyi szűrővizsgálatok (tehát nem csak a koronavírus tesztek) biztosítását.

Az sem igaz, hogy „az „adócsökkentés” csak 2021-től lépne hatályba”. Minden jogszabályban van egy rendelkező rész a hatálybalépésről, ugyanakkor szakmaiatlan az a következtetés, hogy egy adócsökkentés csak a következő évben léphet hatályba. Ez a rendelkezés már az elfogadását követően azonnal, tehát még az idén hatályba léphet, és a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs döntése alapján visszamenőlegesen is biztosítja az adómentességet.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sírtak a cigánymuzsikusok hegedűi az Emmi előtt

Sírtak a cigánymuzsikusok hegedűi az Emmi előtt

A magyar kivándorlók zöme köszöni, de inkább maradna, ahol van

A magyar kivándorlók zöme köszöni, de inkább maradna, ahol van

Magyarországra is megjött a YouTube Select, a hirdetők és a videósok is örülhetnek neki

Magyarországra is megjött a YouTube Select, a hirdetők és a videósok is örülhetnek neki