szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Két héttel az amerikai elnökválasztás előtt Donald Trump egyre kétségbeesetten kampányol, mert saját nemzedékének támogatását is elveszítette. Márpedig ez döntő fontosságú lehet azokban az államokban, ahol eldőlhet a harc az elnök és Joe Biden között.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A legutóbbi négy választáson a republikánusok megszerezték a 65 éven felüli szavazók többségének a támogatását, de ezúttal másképp fest a helyzet – írja a Wall Street Journal friss közvélemény-kutatási adatokra hivatkozva. 2016-ban Trump 7%-kal többet szerzett az idősek korcsoportban mint ellenfele, Hillary Clinton. Most azonban Joe Biden 10%-kal vezet ennél a kulcsfontosságú nemzedéknél. Ráadásul hónapok óta ezt mutatják a közvélemény-kutatások, így nehéz lenne ezt a trendet megfordítani a hátralevő néhány napban.

Mindennek azért lehet a választásokon nagy jelentősége, mert valamennyi államban, ahol eldől az elnökség sorsa, jelentősen túlreprezentált a 65 év feletti korosztály. Jó példa erre az északkeleti Maine, ahol minden ötödik választópolgár 65 év feletti. Itt Joe Biden 15 ponttal vezet Trump előtt.

Pennsylvania, Michigan és Wisconsin, ahol Trump nyerni tudott 2016-ban, most szintén Biden előnyét mutatják. Ugyanez a helyzet Arizonában, de Florida, Iowa és New Hampshire is a 20 állam közé tartozik, ahol az átlagosnál jóval több a 65 fölötti szavazópolgár.

Az idősek elfordulásának oka a koronavírus. A járvány az idősebb korosztályt fenyegeti a leginkább, a halottak többsége is közülük kerül ki, ezért érthető az aggodalmuk. Trump viszont még most is igyekszik elviccelni a járványt, jóllehet ő maga is átesett a fertőzésen.

Nem a közvetlen érintettség azonban az egyetlen ok: ez a korosztály nagyon nagyra értékeli a biztonságot, amely nagyon megrendült az utóbbi időben az USA-ban. A járvány ugyanis olyan gazdasági válságot hozott magával, amely alapjaiban ingathatja meg a háztartások anyagi biztonságát. Ráadásul egy komoly betegség pénzügyi katasztrófával is felérhet az Egyesült Államokban, márpedig a Covid-fertőzésnek komoly szövődményei lehetnek, amelyek súlyos szervi bajokat eredményeznek.

Trump nagyon is tisztában van a helyzettel. A hétvégén Floridában külön hangsúlyozta: ingyen kapnak védőoltást a koronavírus ellen az idősek otthonaiban. Ingyen – ismételte többször is az elnök.

Mindez kevés lesz – a Wall Street Journal szerint. A lap tudósítója megkérdezett egy idős polgárt, aki Trumpra szavazott 2016-ban. A 76 éves William Kludt ma már megbánta ezt: "A Covid–19-járványban sokan meghaltak, akiknek nem kellett volna. Azokban az országokban, ahol jobban figyeltek a tudósokra, jóval kevesebb az áldozat."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Azt hitte, elrakhatja a bankautomatában felejtett egymillió forintot

Azt hitte, elrakhatja a bankautomatában felejtett egymillió forintot

Felfegyverzett neonácikat kaptak el Németországban

Felfegyverzett neonácikat kaptak el Németországban

Gulyás Gergely speciális szabályokat hozna karácsonyra

Gulyás Gergely speciális szabályokat hozna karácsonyra