szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Moody's már a múlt héten leminősítette Nagy-Britannia államadós-besorolását.

A brit hazai össztermék (GDP) az idei első negyedév végén - vagyis a koronavírus-járvány elhatalmasodása előtti utolsó időszak végéig - már legalább 2,5 százalékkal volt alacsonyabb annál a szintnél, amelyet a brit gazdaság a Brexit-folyamat nélkül elérhetett volna – áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett tanulmányában.

A nemzetközi hitelminősítő szerint ez azt jelenti, hogy a brit GDP-növekedés ütemét a kilépésről döntő 2016-os népszavazás és az idei év eleje között minden negyedévben csaknem negyed százalékponttal lassították a Brexithez kötőtő hatások.

A cég becslései szerint a brit gazdaság halmozott növekedése 2016 második negyedéve és 2020 első negyedéve között reálértéken 5,8 százalék lett volna a Brexit nélkül, ehelyett azonban a tényleges növekedés ebben az időszakban nem haladta meg a 3,2 százalékot.

A Moody's hangsúlyozza, hogy jóllehet Nagy-Britannia már január 31-én kilépett az Európai Unióból, még mindig tart a kilépés napján kezdődött tizenegy hónapos átmeneti időszak, amelynek végéig érvényben maradnak az uniós előírások és szabályozások, így a brit gazdaság most is részesül az EU-val folytatott akadálytalan kereskedelem előnyeiből. Ennek ellenére máris látszanak a Brexit-folyamat makrogazdasági hatásai - áll a Moody's csütörtöki tanulmányában.

A brit kormány szabadkereskedelmi megállapodást kíván kötni az Európai Unióval, az erről folyó tárgyalások eddigi kilenc fordulója azonban érdemi eredmény nélkül zárult, és bár csütörtökön folytatódtak a megbeszélések Londonban, a legfontosabb területeken továbbra is jelentősek a nézetkülönbségek. A szabadkereskedelmi megállapodás elmaradása esetén Nagy-Britannia és az EU kereskedelme januártól - az átmeneti időszak végétől - a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kereskedelmi forgalomban.

A Moody's a múlt héten leminősítette Nagy-Britannia államadós-besorolását, és e lépését is elsősorban azzal a véleményével indokolta, hogy a brit EU-tagság megszűnése tovább rontotta a brit gazdaság egyébként is gyengülő szerkezeti dinamikáját.

  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Nem szeretnék, és nem is tudnék a jövőben egy nettó NER-projektben résztvenni” – felmondott a Neokohn főszerkesztője

„Nem szeretnék, és nem is tudnék a jövőben egy nettó NER-projektben résztvenni” – felmondott a Neokohn főszerkesztője

Timothy Garton Ash: Orbánnak csak a hatalom és a pénz a fontos

Timothy Garton Ash: Orbánnak csak a hatalom és a pénz a fontos

Félig leaszfaltoztak egy macskát Bács-Kiskun megyében

Félig leaszfaltoztak egy macskát Bács-Kiskun megyében