szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Joe Bidenék már dolgoznak az átadás-átvételen.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020
November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.
Friss cikkek a témában

Elindult a munka, hogy minél zökkenőmentesebb legyen az átmenet Donald Trump és Joe Biden elnöksége között – legalábbis miközben Trump még nem ismeri el a vereségét, Joe Biden és stábja már készül arra, hogy 2021. január 20-án, az új elnök hivatalba lépésekor hatékonyan tudjon dolgozni. A BuildBackBetter.com portálon, az átadás-átvétel hivatalos honlapján összegyűjtötték a legfontosabb feladatokat és ígéreteket.

1. A járvány

A Biden-kormány mindig hallgatni fog a tudományra – ez az ígéret rendes körülmények között nem volna furcsa, de Donald Trump kormányzatának munkája után érthető. Az új kormány megkétszerezi az autós áthajtásos koronavírusteszt-helyek számát, maszkok gyártására ad pénzt, 25 milliárd dollárral támogatják a vakcinagyártást, a kis cégeknek pedig egy újraindítási csomagot kínálnak, hogy minél biztonságosabban működhessenek. A járványügyi hatóságot (CDC) pedig utasítani fogják, hogy egy részletes szabályrendszert állítson össze, milyen egészségügyi helyzetben kell bezárni az egyes üzleteket, megtiltani a rendezvényeket vagy kijárási tilalmat elrendelni.

2. A gazdasági válságkezelés

Az államok, illetve települési önkormányzatok meg fogják kapni a szövetségi kormány segítségét ahhoz, hogy a legfontosabb munkákat ellátó dolgozóikat ne kelljen elbocsátaniuk – ígéri Biden. Azoknak, akik a járvány miatt elveszítik az állásukat, egy, a szokásosnál jóval szélesebben kiterjesztett munkanélküli biztosítást ígér. A nagyobb cégeknek pedig egy „visszatérési csomagot” állítanak össze. A gazdasági és az egészségügyi válságkezelés "találkozási pontja", hogy sok munkanélkülit felvennének állami alkalmazottnak az egészségügyi védekezésben.

3. Egyenlőség, rasszizmus elleni küzdelem

Részben ez is gazdasági kérdés: jól látszik, hogy a feketéket és latinókat sokkal jobban veszélyezteti a krízis. Nehezebben jutnak lakáshoz, és jó nyugdíjra is kevésbé számíthatnak. Biden egy olyan programot ígér, amely ezen változtatna. A rendőrségnél betiltják a fojtófogás használatát, háborús fegyvereket nem kaphatnak meg rendőrök, és felállítanak egy testületet, amely kidolgozza, hogy miként lehet a rendőröket elszámoltatni.

4. Klímaváltozás

Ugyan most a járvány a fő probléma, hosszú távon a környezettudatosság lesz a fő kérdés – mondja Biden. A cél az, hogy minden, legalább 100 ezer lakosú amerikai nagyvárosban zéró kibocsátású tömegközlekedési rendszer legyen, és emögé odategyék az állami támogatást is. 1,5 millió környezettudatosan felépített ház építését és négymillió felújítását támogatja az állam. Az autóiparban és a mezőgazdaságban is a környezettudatos megoldásokat segítené a kormány – ígéri.

Természetesen mindezen sokat változtathat az, hogy az ígéretek jelentős részéhez szükség van a Kongresszus támogatására is. Márpedig ott az alsóház ugyan demokrata többségű lesz. Ahhoz, hogy a felsőházban is többséget kapjon a Demokrata Párt, januárban Georgia mindkét rendkívüli választását meg kellene nyernie, amire most nem a legjobb az esélyük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon is beolthatók a 16–18 év közöttiek

Itthon is beolthatók a 16–18 év közöttiek

Tornádó volt Kassa közelében

Tornádó volt Kassa közelében

Radar360: Visszautasított vakcinák és új klímacélok az EU-ban

Radar360: Visszautasított vakcinák és új klímacélok az EU-ban