szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

1549-cel többen haltak meg és 179-cel többen születtek idén októberben, mint egy évvel korábban.

15 százalékkal nőtt a halálozások száma idén októberben 2019 októberéhez képest, ez 1549-cel több, 12 113 halálesetet jelent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A KSH azt írta, hogy ennek a hátterében a koronavírus áll, de a járványügyi tájékoztató honlap adataival összevetve kiderül, hogy a járvány csak részben magyarázza a halálesetek számának megugrását: októberben 1038 koronavírusos beteg halt meg.

Az év egészét nézve viszont éppenhogy csökkenés tapasztalható. Éves összehasonlításban 1,5 százalékkal, 1583 fővel csökkent a halálozások száma 2019 január–októberéhez képest. Ez több okra vezethető vissza. Január–februárban nem volt olyan súlyos influenzajárvány, mint tavaly olyankor, így akkor 13 százalékkal kevesebb haláleset volt. Május és július között pedig minden hónapban több százzal kevesebben haltak meg, mint egy évvel korábban, ennek a magyarázatát még nem részletezték. A novemberi adatot egy hónap múlva teszik közzé, de valószínű, hogy a mostani napi 90–120 koronavírus-áldozattal már meg fogja haladni a halálesetek száma a 2019-est.

Mint a hvg360 megírta, a szakemberek most azt figyelik, hogy a járvány második hulláma hozhat-e rendkívüli helyzetet az összes halálozás szempontjából. Az egyik legmegbízhatóbb forrásnak tekintett EuroMOMO táblázatai egyelőre biztatóak, de a statisztikai hivatal a hivatalos halotti anyakönyvi adatok alapján állítja össze a saját számait, ezért minden más adatközlésnél sokkal lassabb, cserébe sokkal megbízhatóbb az adatsor. A KSH heti adatain már október közepén érzékelhetővé vált a koronavírus hatása.

Elfajulóban lehet a járvány, mutatják a KSH többhetes átfutással közölt halálozási adatai

November 24-én átlépte a négyezret a Covid magyarországi áldozatainak száma. Szakemberek most azt figyelik, hozhat-e rendkívüli helyzetet a járvány második hulláma az összes - tehát nem csak a koronavírus okozta - halálozás szempontjából.

Nézzük a születések számát. A KSH adatai szerint 179-cel többen születtek, mint 2019 októberében, összesen 7984-en. Idén az első tíz hónapban 4,7 százalékkal nőtt a születésszám a 2019. január–októberihez képest. Az év elején havonta 500–800 gyerekkel született több, mint az egy évvel korábbi időszakban, azóta ez a trend lelassult, de így is minden hónapban legalább 100-zal nőtt a születésszám a 2019-eshez képest.

Így összességében 2020 első tíz hónapjában 29 127 fő volt a természetes fogyás, ami 15 százalékos, több mint ötezer fős csökkenés 2019 január–októberéhez viszonyítva.

Októberben 6566 házasságot kötöttek, ami 17 százalékos növekedést jelent. Nem meglepő ennek a magyarázata: a tavaszi korlátozások alatt sokan elhalasztották az esküvő szervezését, és most gyorsan pótolták. Idén eddig 4,4 százalékkal több házasságkötés volt, mint tavaly ilyenkor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kémfotókon az Audi Maybachra adott válasza, a Horch luxusautó

Kémfotókon az Audi Maybachra adott válasza, a Horch luxusautó

Globális tudásnépszerűsítés vagy a szerzői jogok világméretű megsértése?

Globális tudásnépszerűsítés vagy a szerzői jogok világméretű megsértése?

Felcsút lett a fociakadémiák fociakadémiája, titkolják, ezért mennyi pénz jár

Felcsút lett a fociakadémiák fociakadémiája, titkolják, ezért mennyi pénz jár