szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mérhető forgalmi cél meghatározása nélkül kötelezte fix bónusz fizetésére több beszállítóját a Spar – állapította meg a Nébih vizsgálata.

Jogerősen 80 millió forint termékpálya-felügyeleti bírságot szabott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Spar Magyarország Kft.-vel szemben.

A Nébih azzal indokolta a büntetést:

a Spar több élelmiszeripari beszállító esetében is tisztességtelen üzleti magatartást tanúsított, amikor mérhető forgalmi cél meghatározása nélkül fix bónusz megfizetésére kötelezte őket.

Az utólag fizetendő visszatérítés, azaz bónusz csak akkor felel meg a törvényi előírásoknak, ha azt tényleges forgalomnövekedésben megnyilvánuló többletteljesítmény alapján számolják el. Az ezt nélkülöző fix bónusz kikötése mindenképpen jogsértő.

A vizsgálatra kiválasztott tíz beszállító közül a cég ötöt kötelezett fix bónusz fizetésére, összesen mintegy 75 millió forint értékben.

A Spar a jogsértés megállapításával kapcsolatban nem nyújtott be felülvizsgálati kérelmet, így a döntés jogerős.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kamara szerint elkerülhetetlen a hús- és tejtermékek drágulása

A kamara szerint elkerülhetetlen a hús- és tejtermékek drágulása

Amerikában kezdődhet a buli azoknak, akiket már beoltottak

Amerikában kezdődhet a buli azoknak, akiket már beoltottak

Karácsony Gergely önkéntes karanténba vonult

Karácsony Gergely önkéntes karanténba vonult