szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kijárási korlátozás mellett a hatalmas túljelentkezés is nehéz helyzetbe hozza a munkavállalókat, de a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke szerint az áruházláncok is gondban lehetnek később, ha most visszaélnek ezzel.

A nagy láncok körében egyedül a Sparnál egyeztek meg a 2021-es bérekről, ami a szakszervezet szerint kedvező eredménnyel hozott – mondta el Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke a Napi.hu-nak. A bértárgyalások frontján a Tescónál például a tapogatózásnál is kevesebb történt, az Auchannál pedig eddig számottevő eredmények nélkül zajlanak az egyeztetések a munkaadók és a munkavállalók között.

Az esti korlátozások miatt a nagy multinacionális áruházláncok nem csökkentették a munkaidőt, azt inkább rugalmasítják –magyarázta az érdekképviseleti vezető arról, hogy milyen a járványhelyzet alatt a munkavállalók helyzete. Azaz, a munkaórákat, amelyek este borultak, átcsoportosítják például hajnalra. 18 órától indul viszont a pótlékolt időszak, ami 30 százalékos műszakpótlékot biztosít – ezt jellemzően elvesztik a munkavállalók. A magyar boltláncok gyakrabban élnek a munkaidő csökkentésével, amivel nehezebb helyzetbe hozzák az alkalmazottaikat, akiknek így négyórás bérből kell megélnie.

Karsai szerint továbbra is rengeteg az álláskereső a kereskedelemben, egyebek közt a vendéglátásból kiesők próbálnak itt munkát találni. Ez most a munkavállalók pozícióját rontja, de a járványhelyzet után visszaüthet a cégekre, ha visszaélnek ezzel. A KASZ elnöke arra figyelmeztetett: Ez esetben óriási mértékű munkaerő-kiáramlásra lehet számítani a korlátozások feloldása után.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Immunológus: Mindegy, hogy ugyanazt az oltást kapja-e valaki a második alkalommal

Immunológus: Mindegy, hogy ugyanazt az oltást kapja-e valaki a második alkalommal

Videó: A város közepén, a Rákóczi úton csatázott két autós

Videó: A város közepén, a Rákóczi úton csatázott két autós

Így lesznek szuperhősök a futárok

Így lesznek szuperhősök a futárok