szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Miközben nem ritkák a 200-300 ezres nyugdíjak sem, a nyugdíjasok közel fele még mindig kevesebbet kap, mint a havi 140 ezer forintos átlag.

Jelentősen nőtt az átlag feletti nyugdíjat kapók száma az utóbbi négy évben – írja a Magyar Szakszervezeti Szövetségtől kapott friss KSH statisztikákra hivatkozva a 24.hu. Az adatsor szerint 2020. január 1-én összesen 2 millió 53 ezer saját jogú öregségi nyugdíjas volt.

A nyugdíjasok közül havi 200 ezer forint feletti nyugdíjat több mint 315 ezren kaptak. Több mint másfélszer annyian, mint négy éve. 300 ezer forint feletti saját jogú öregségi nyugdíjban pedig több mint 54,4 ezren részesültek tavaly január elsején, háromszor annyian, mint 2017 első napján.

Az átlagnyugdíj a Magyar Államkincstár adatai szerint 142 114 forint volt tavaly januárban. A friss adatok alapján több mint 1,2 millió idősnek, vagyis a saját jogú öregségi nyugdíjasok több mint a felének folyósítottak havi 140 ezer forintnál kevesebbet.

A 120 ezer forint alatti nyugdíjasok száma négy év alatt 269 ezer fővel csökkent, közben 277 ezerrel nőtt a 120 ezer forint feletti nyugdíjasok száma. És bár összességében csökkent az alacsony nyugdíjúak száma, de még mindigtöbb mint 70 ezren kaptak 60 ezer forintnál kevesebb nyugdíjat, és több mint 520 ezer nyugdíjasnak folyósítottak 100 ezer forintnál kevesebb havi ellátást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán: A járványügyi szakértők szerint még nincs itt a nyitás ideje

Orbán: A járványügyi szakértők szerint még nincs itt a nyitás ideje

A Király utcában edzettek a Mönchengladbach focistái

A Király utcában edzettek a Mönchengladbach focistái

Csak most derült ki, hogy a Perseverance-nek “tetoválása” is van, nem akármit ábrázol

Csak most derült ki, hogy a Perseverance-nek “tetoválása” is van, nem akármit ábrázol