szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A fociban, a kézilabdában és a kosárlabdában a kormány módszertani központokat jelölt ki az utánpótlás-nevelés támogatására. A fociban a felcsúti akadémiát. Titkolják, hogy mennyi pénzért, és miért pont őket.

Az Orbán Viktor által létrehozott, a Puskás Akadémiát működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt jelölte ki a kormány a fociakadémiák akadémiájává – vagyis azzá a „módszertani központtá”, amely a többi akadémiának, illetve a teljes hazai utánpótlás-nevelésnek mutatja az utat, szakmai támogatást és továbbképzéseket nyújt.

A kormány még októberben tette le a módszertani központok jogszabályi alapköveit három látványcsapatsportban – a foci mellett a kézilabdában és a kosárlabdában –, majd a december végi rendeletcunamiban finomított a szabályokon, és megnevezte a központoskodással megbízott intézményeket. A központok működéséről szóló jogszabályok élesek, az intézményekkel a keretmegállapodásokat a minisztérium megkötötte – közölte a HVG-vel az illetékes tárca, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A minisztérium sajnos nem árulta el, hogy az adófizetőknek mennyibe kerül a módszertani központok működése – akadémiai források szerint a keretmegállapodásokban egy fix összeg szerepel, a három módszertani központnak ebből kell megoldani a feladatokat. A módszertani központnak kijelölt akadémiák kiválasztása persze hungarikum, az eljárás nem volt nyilvános, sőt abba a szakszövetségeket sem vonták be. Az eredeti októberi kormányrendelet szerint egész egyszerűen a sportért felelős miniszter jelölte volna ki a központokat. Ez a december végi kijelölésre annyiban módosult, hogy a miniszter javaslatára a kormány (Orbán Viktor s.k., miniszterelnök) jelöli ki a központokat. Úgy tudjuk, a módszertani központok ötlete a kormány fejéből pattant ki, nem az akadémiák vagy a szövetségek lobbiztak ezért.

A cikk teljes terjedelmében az e heti HVG Gazdaság rovatában, illetve online a hvg360-on olvasható.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feleannyi iskolában van korlátozás, mint a második hullám tetőzésekor

Feleannyi iskolában van korlátozás, mint a második hullám tetőzésekor

A Néppárt megszavazta az új eljárási szabályokat, a Fidesz kilép

A Néppárt megszavazta az új eljárási szabályokat, a Fidesz kilép

Sacha Baron Cohen rasszistának nevezte Donald Trumpot

Sacha Baron Cohen rasszistának nevezte Donald Trumpot