szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A közszféra dolgozóinak problémáit alig hallgatják meg, a béremelési javaslat pedig szinte semmire nem elég – így kommentálta négy szakszervezet a tervet.

Az inflációt sem ellentételezi a minimálbér-emelés, az pedig, hogy egy évközbeni újabb 1 százalékos emelést ígért a kormány, megalázó ígéret – így kommentálta négy szakszervezet a javaslatot. A minimálbér 2021-ben 4 százalékkal nőhet, de erről azt írták: valójában 3,66 százalékot jelent az emelés, mert csak februártól lesz érvényes. Az infláció tavaly 3,3 százalékos volt, idénre 3 százalékot vár a kormány, vagyis azt azért minimálisan meghaladhatja a béremelés, de nem sokkal.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete közös közleményükben arról is írtak: az önkormányzatok nem kaptak semmilyen jelzést arról, hogy a saját dolgozóik béremelését hogyan kellene finanszírozni, és azt is sérelmezik, hogy a diplomás bérminimummal nem foglalkoznak a döntéshozók.

A közszférában dolgozók csak kis része kap cafeteriát, így aztán teljesen hiábavaló, hogy elméletben adható 400 ezer forint ilyen juttatás – írják. Azt is kérték, hogy ha az egészségügyi dolgozók fizetését felemelte a kormány, miközben a rájuk vonatkozó szabályokat is megváltoztatta, akkor legyen egyeztetés a közszféra többi dolgozójának problémáiról is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A debreceni traumatológia orvosai nem hajlandóak aláírni az új szerződésüket

A debreceni traumatológia orvosai nem hajlandóak aláírni az új szerződésüket

Fontos eredményeket értek el az új egészségügyi jogviszony miatt tiltakozó orvosok

Fontos eredményeket értek el az új egészségügyi jogviszony miatt tiltakozó orvosok

Ukrán külügyminiszter a HVG-nek: Túl vagyunk a jégkorszakon Magyarországgal

Ukrán külügyminiszter a HVG-nek: Túl vagyunk a jégkorszakon Magyarországgal