szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szakszervezetek nem elégedettek, van, aki elutasítja a megoldást.

Hónapok óta tartó tárgyalássorozat után hétfőn, délután két órakor írhatják alá a megállapodást a 2021-es minimálbérről a szakszervezetek, a munkaadók és a kormány képviselői. A megegyezés úgy szól, hogy februártól 4 százalékkal nő a minimálbér, illetve a garantált bérminimum. Ez azt jelenti, hogy a minimálbér bruttó 161 ezer forintról 167 ezer 400 forintra, míg a garantált bérminimum bruttó 210 ezer 600 forintról 219 ezerre emelkedik. Az év második felétől további egy százalékkal nőhet a legkisebb bér összege, amennyiben a szociális hozzájárulás összege tovább csökken. Ebben az esetben a második félévben már bruttó 169 ezer forintos minimálbérrel és 221 ezer 200 forintos bérminimummal lehet számolni.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a hvg.hu-nak azt mondta, fájó szívvel, de igent mondtak a megállapodás aláírására.

Nagyon nehezen hoztuk meg ezt a döntés, nagyon komoly kompromisszumnak tekintjük, és nem felel meg az előzetes várakozásainknak

– fogalmazott, hozzátéve, hogy reálisan 5 százalékos emelést tartottak volna elfogadhatónak. „A döntés során azonban figyelembe vettük, hogy megállapodás hiányában a minimálbérek a 2020-as szinten maradnának, ezzel együtt mindazok a juttatások is, amelyek a minimálbértől függenek” – hangsúlyozta.

Szakszervezeti becslések szerint az országban összességében nagyjából egymillió ember dolgozik a legkisebb bérekért, vagy keres csak kicsivel többet. Őket közvetlenül is érinti az idei emelés halogatása, csakúgy, mint a gyeden lévő szülőket, nagyszülőket, a munkanélkülieket, a táppénzen lévőket. Ezeket a szociális juttatásokat ugyanis mindig az aktuális minimálbér összegéhez képest állapítják meg.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség viszont nem írja alá a megállapodást.

Az elnökség kétharmados többséggel így döntött, ez nem elfogadható számukra

– jelentette ki Kordás László elnök. A szövetség szerint a gazdasági helyzet lehetővé tette volna az 5 százalékos emelést.

A megállapodás attól függetlenül életbe léphet, hogy a szakszervezeti szövetség nem írja azt alá, 2015-ben és 2018-ban is volt már példa arra, hogy nem volt egységes a szakszervezeti oldal, a kormány mégis kihirdette a többségi álláspontot. Nagy valószínűséggel most is ez fog történni.

Az idei minimálbérről szóló tárgyalások még tavaly októberben kezdődtek, a szakszervezetek 10 százalékos minimálbér-emelést szerettek volna kezdetben, míg a munkaadók teljesen elzárkóztak az emeléstől. Később a szakszervezetek előbb 6,5, majd 5 százalékot is elfogadhatónak tartottak, a munkaadók hivatalos ajánlata pedig 3 százalék lett. Ehhez képest egyeztek meg 4 százalékos emelésben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
UV-fénnyel védték a vírusoktól egy rotterdami előadás táncosait

UV-fénnyel védték a vírusoktól egy rotterdami előadás táncosait

A rendőrség keresi ezt a bringást, mert megrongált egy autót

A rendőrség keresi ezt a bringást, mert megrongált egy autót

Korrupcióüldözés Szlovákiában: pár másodperccel a szabadulását követően vették őrizetbe a politikust

Korrupcióüldözés Szlovákiában: pár másodperccel a szabadulását követően vették őrizetbe a politikust