szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egészségügyi szakértő szerint az üzletek bezárását úgy lépi meg a kormány, hogy előtte nem próbáltak ki finomabb védekezést.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő értékelte a Facebookon Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki bejelentését a korlátozások szigorításáról.

Kunetz nagy vonalakban egyetért az intézkedésekkel, de több problémát is lát azokkal kapcsolatban. Az üzletek kéthetes bezárásáról megjegyezte, hogy ez szerinte meglepő, mert úgy lépik meg, hogy semmi egyéb finomabb, ámde hatékony védekezést nem próbáltak még ki, mint az FFP2-es maszkok kötelezővé tételét és az üzletekben az adott négyzetméterre eső személyek korlátozását.

Szerinte ezzel gond lesz, mert ha mindent bezárnak, a nyitva maradó helyeken, éppen a kínálat szűkítése miatt többen lesznek. Így a nyitva tartó üzletekben nagyobb lesz a népsűrűség.

Kormányinfó: bezár az összes iskola, óvoda, a legtöbb üzlet és szolgáltatás

Zár az ország, digitális oktatásra állnak át az iskolák, két hétig az üzletek is lehúzzák a rolót.

Az otthoni munkavégzés kapcsán azt vetette fel, hogy vajon a köztisztviselőknek ezt engedik-e, mert még a második hullám csúcspontján is tiltotta nekik a home office bevezetését az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Néhány dolgot hiányolt Kunetz a bejelentésből. Mint írta, nincs szó arról, hogy az önkormányzatokat támogatnák a tömegközlekedés sűrítése érdekében, de arról sem beszélt Gulyás Gergely, hogy enyhítenék a kijárási tilalmat, hogy a bevásárlási sávot kitolják, ezzel a tömegnyomort az üzletekben enyhítsék. Ugyancsak nem esett arról sem szó, hogy a teszteléseket felpörgetnék, bár azt is hozzátette, meg kell várni a további részleteket az intézkedésekről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elemzés: Járványszerű a korrupció a világban, Magyarország sereghajtó az EU-ban

Elemzés: Járványszerű a korrupció a világban, Magyarország sereghajtó az EU-ban

Új vezérigazgató a Magyar Suzuki élén

Új vezérigazgató a Magyar Suzuki élén

Az áltudományok nagyágyúi: Schobert Norbi, Gődény és Kásler is a Laposföld-díj idei finalistái között

Az áltudományok nagyágyúi: Schobert Norbi, Gődény és Kásler is a Laposföld-díj idei finalistái között