Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha létrejön a tranzakció, piacvezető lehet a magyar bank az országban.

A Reuters információi szerint Szlovéniában venne bankot az OTP. A Nova KBM bankról van szó, amelyhez 1 milliárd euróért juthat hozzá. A vételt egyelőre nem erősítették meg.
A Reuters információi szerint Szlovéniában venne bankot az OTP. A Nova KBM bankról van szó, amelyhez 1 milliárd euróért juthat hozzá. A vételt egyelőre nem erősítették meg.

A Nova KBM bank 80 százalékban az Apollo magántőke alapé, 20 százalékban pedig az EBRD-é. Az amerikai befektetési alap 2015-ben vette meg a hitelintézetet, akkor is pályázott rá az OTP.

Ha létrejön a tranzakció, az azt jelentené, hogy az OTP 28,71 százalékos piaci részesedéssel a piac első számú szereplője lenne az országban, megelőzve a 24,7 százalékos piaci részesedésű NLB-t. A tranzakcióval az OTP már három országban lenne piacvezető (itthon és Bulgáriában már most is az).

A Reuters arról ír, a Nova KBM-nek több mint 2 ezer alkalmazottja van, a nettó profitja pedig 210 millió euró volt tavaly. A hírügynökség szerint egyelőre tárgyalások zajlanak, végleges döntés még nincs.

Csányi Sándor elnök-vezérigazgató korábban arról beszélt, a folyamatban lévő akvizíciós tárgyalásai közül az egyik olyan piacon zajlik, ahol a bank már jelen van.

A tranzakciót egyelőre sem az OTP, sem az EBRD nem erősítette meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!