szerző:
Bankmonitor / Fülöp Norbert
Tetszett a cikk?

Sokan kérdezik a Bankmonitor szakértőitől, hogy milyen feltételekkel igényelhetnek, már ha egyáltalán igényelhetnek Babaváró hitelt azok a párok, ahol az egyik vagy mindkét fél külföldön dolgozik. Ezért összegyűjtöttük az ezzel kapcsolatos tudnivalókat és lehetőségeket.

A Babaváró hitel sokak érdeklődését felkeltette, ami érthető, hiszen a hitel kezdetben mindenképpen kamatmentes, ha pedig az első öt évben baba születik, az is marad. Amennyiben a hitel futamideje alatt születik további egy vagy két gyermek, akkor ráadásul az aktuálisan fennálló tőketartozás egy részét vagy akár egészét el is engedik. (Ha szeretne minden részletet megtudni a lehetőségről, akkor ide érdemes ellátogatnia, ahol egyben azt is ellenőrizheti, hogy jogosult-e a Babaváróra.)

A Babavárónak azonban egy sor szigorú feltétele van, így kizárólag azok igényelhetik, akik megfelelnek a 44/2019. Korm. rendelet szerinti személyi feltételeknek:

 • Házasok igényelhetik, akik mindketten elmúltak 18 évesek, de a feleség még nem töltötte be a 41. életévét.
 • Legalább a házaspár egyik tagjának van 3 év folyamatos társadalombiztosítási jogviszonya (TB).
 • Mindketten rendelkeznek magyarországi lakcímmel.
 • Büntetlen előéletű a pár mindkét tagja.
 • Egyiküknek sincs a NAV-nál nyilvántartott köztartozása.
 • Egyikük sem szerepel a KHR rendszerben (régi nevén BAR lista) meg nem fizetett adósság, vagy bankkártyás visszaélés miatt.

Plusz fontos banki elvárás, hogy a pár rendelkezzen megfelelő nagyságú igazolt jövedelemmel.

A külföldi munkavállalók szempontjából fontos kérdések:

Mindkét félnek legyen magyarországi lakcíme: Sok külföldön munkát vállaló megtartja a magyarországi lakcímét, rendelkezik lakcímkártyával, vagyis számukra ennek a feltételnek a teljesítése nem gond. Ha esetleg még sincs magyar lakcím, akkor ezt a feltételt azonban elég igényléskor teljesíteni.

Legyen a párnak megfelelő összegű, igazolt jövedelme: Fontos, hogy a pár rendelkezzen megfelelő összegű jövedelemmel, ugyanis az állami támogatás ellenére itt a kereskedelmi bankok hiteleznek, jövedelem nélkül pedig ez nem fog menni.

A jövedelemmel kapcsolatban két dolgot kell tudni. Egyrészt minden bank meghatároz egy minimálisan elvárt jövedelmet, ami alatt egyáltalán nem hitelez. Amennyiben a jövedelem eléri a minimális összeghatárt, akkor a továbbiakban megvizsgálják, hogy az alapján mennyit kaphatunk meg a maximálisan lehetséges 10 millió forintból.

Mivel az egyes bankok hitelbírálati gyakorlata nagyon különböző, a Bankmonitor szakértői gyakran találkoznak azzal, hogy az egyik bank elutasította a kérelmet, míg a másoknál ezt követően probléma nélkül átment. Olyan is előfordul, hogy ugyanarra a jövedelemre az egyik bank több, míg a másik kisebb hitelösszeget adna, ami azért nem mindegy, mert a Babavárót egyetlen alkalommal lehet csak igényelni.

Jó hír ugyanakkor, hogy a bankok elfogadják a külföldi jövedelmet a Babaváró esetében, így ez nem okozhat problémát.

Legyen megfelelő Tb-jogviszony: A Tb-jogviszonnyal kapcsolatos elvárás két részből áll, így ezeket külön-külön célszerű kezelni. A 3 éves folyamatos Tb-jogviszony szempontjából nem probléma, ha az igénylő ezt külföldi munkavállalással igazolja. Folyamatos akkor is a jogviszony, ha maximum 30 napos megszakítás van benne. Sőt, ha a felsőoktatási tanulmányaink befejezését követően hat hónapon belül munkát találtunk, akkor az is elfogadható. Fontos azonban, hogy a közfoglalkoztatási jogviszonyból maximum egy év számítható csak be.

Van azonban nehezítés is: a korábban külföldön dolgozókra ugyanis az igénylést megelőző utolsó 90 napra szigorúbb szabályok vonatkoznak. (Másoknál az utolsó 180 napra vonatkozik a szigorúbb feltétel.) A kérelem benyújtását megelőző 90 napban kizárólag magyar – a Tbj. 5.§ (1) bekezdés a), b), e) – j) pontja szerinti jogviszony vehető figyelembe. Ez utóbbi azt jelenti, hogy egy külföldön élő, ott dolgozó házaspár akkor sem veheti igénybe ezt a támogatási lehetőséget, ha egyébként hazaköltöznének.

Jó hír ugyanakkor, hogy elég a pár egyik tagjának magyarországi Tb-jogviszonyt igazolnia, így például működhet az, ha a feleség magyar Tb-jogviszonnyal rendelkezik, míg a férj a külföldi munkavállalásból származó jövedelmét igazolja le a bank felé. Ha a teljes család külhonban él és dolgozik, akkor az igénylés előtti 90 napban a magyar Tb-jogviszonyt mindenképp „teljesítenie kell” legalább egyiküknek.

Az utolsó 180 napban ezek számítanak bele a TB-jogviszonyba:

 • magyarországi munkaviszony,
 • szövetkezeti tagság, amennyiben a szövetkezet tevékenységében munkaviszony, vállalkozási vagy megbízási jogviszony keretében közreműködik
 • egyéni vállalkozó
 • társas vállalkozó
 • megbízási szerződés
 • egyházi szolgálati jogviszony
 • mezőgazdasági őstermelő
 • kisadózóként bejelentett személy

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!