szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Fontos, hogy az ajánlott időintervallumok csak a minőségmegőrzési idővel ellátott, megfelelően tárolt élelmiszereknél irányadók.

Hiába szerepel a legtöbb terméken lejárati idő, ez nem feltétlen jelenti azt, hogy az adott élelmiszer az adott pillanatban megromlik. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleménye szerint bár elképzelhető, hogy egy-egy élelmiszer minősége már nem olyan, mint a legfrissebb termékeké, azonban még korántsem a kidobandó kategóriába tartozik.

Sőt: a Nébih azt írja, hogy ha megfelelően, illetve bontatlanul tároltuk az adott élelmiszert, akkor akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is elfogyaszthatók. Azt azonban kiemelik, hogy a hivatalosan lejárt minőségű élelmiszerek kereskedelmi forgalomba nem hozhatók.

A Nébih egy olyan iránymutatót tett közzé, ami azt mutatja, hogy a lejárati idő után még mennyivel lehet fogyasztható egy-egy élelmiszer megfelelő tárolás mellett.

Nébih

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!