szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már tavaly elkezdett drágulni a hús, ez így is marad még fél évig.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Hullámzó évet zárt 2021-ben a hazai sertéságazat, az önköltségi árak jelentősen emelkedtek, ezt 2022 első hónapjaiban kénytelenek lesznek érvényesíteni a sertéstenyésztők – mondta az Infostartnak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.

Éder szerint tavaly az ágazatot kettős vírushatás érte: az ágazatot a Covid-hatás mellett az afrikai sertéspestis megjelenése is nagyon drasztikusan befolyásolta.

Azt is elmondta, hogy a bolti polcokon a sertéshúsból készült termékek nem drágultak tavaly, de mivel az élő sertés ára ma már nem fedezi a gazdák költségeit, árrobbanás jön, hogy a gazdák ne adják tovább veszteséggel a sertést. Éder szerint tavaly az év végén már meg is kezdődött a korrekció, ami fél éven át folytatódni fog, ettől pedig a polcon látható árak is nőnek majd 2022 első félévében.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Szlavkovits Rita Gazdaság

Annyira olcsó a sertéshús a boltokban, hogy a tenyésztők szerint azt már szinte ajándéknak lehet tekinteni

Irdatlanul drágulnak az élelmiszerek, de a sertéshús most éppen alacsony áron stagnál, ez viszont a sertéstartóknak fáj nagyon. Már rég ködbe veszett a 6 millió sertésről szóló álom, most újabb félmillióval is csökkenhet az állomány. Főleg a kisebb gazdaságok sínylik meg az áresést, közel 9 ezer kistermelőt érinthet súlyosan, akiket már a sertéspestis miatti óvintézkedések is megtizedeltek.