Az orosz–ukrán háború történelmi csúcsra lökte a globális élelmiszerárakat, az alapvető gabonafélék és növényi olajok áremelkedése révén – közölte az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A nemzetközi élelmiszerkosár árváltozását nyomon követő mutató, a FAO élelmiszerár-index 12,6 százalékkal nőtt február óta, amikor is az elmúlt 22 év legnagyobb értékét regisztrálták.
A közlemény szerint a gabonafélék ára kilőtt: a 17,1 százalékos havi emelkedés a búza és a szemestermények az ukrajnai háború miatti drágulását tükrözi. Oroszország és Ukrajna együtt a globális búzaexport 30 százalékért, míg a kukoricaexport 20 százalékért felelnek. A búza világpiaci árát az amerikai időjárás miatti aggodalmak is fűtötték. Eközben a kukorica ára 19,1 százalékot ugrott, rekordot döntve az árpával és cirokkal együtt. Az egymást kioltó folyamatok miatt a rizs ára változatlan maradt február óta.
A növényi olajok árindexe 23,2 százalékkal nőtt a napraforgóolaj magasabb jegyzése miatt, amely termék legnagyobb exportőre Ukrajna. A pálma-, szója- és repceolaj is megdrágult a napraforgó- és a nyersolaj áremelkedése miatt, míg a szójaolajnál Dél-Amerika visszafogott exportja körüli aggodalmak is közrejátszottak.
A cukor ára megfordította csökkenő trendjét és 6,7 százalékkal növekedett márciusban, 20 százalékkal meghaladva az egy évvel ezelőtti értékét. A nyersolaj magas ára a legfőbb oka a mozgásnak, illetve a brazil reál leértékelődése, ám a kedvező termelési kilátások Indiában elébe mentek egy nagyobb drágulásnak.
A húsár-index 4,8 százalékkal zárt magasabban márciusban, történelmi csúcsot döntve a nyugat-európai vágóhidak teljesítmény-csökkenése miatt. A baromfihús világpiaci ára szintén nőtt a madárinfluenza okozta ellátáskiesés okán.
A tejtermékek árindexe 2,6 százalékkal emelkedett, ezáltal 23,6 százalékkal túlszárnyalva a tavaly márciusi értékét, miután a vaj és tejpor jegyzése jelentősen nőtt, különösen az ázsiai piacokról – olvasható a közleményben.