Kihívások és lehetőségek – mire számítanak az európai vállalkozások?
Összességében pozitív növekedési kilátásokról számoltak be az európai vállalkozások az Eurobarométer friss felmérése szerint.
A ponty árára is kihat az aszály, máris komoly drágulást lehet tapasztalni.
Az országban 2200 olyan tavat tartanak nyilván, amelyet halgazdálkodási célra használnak, ennek kétharmadát érinti az aszály miatt kialakult vízhiány – írja az Agroinform. Eddig 120 tóból pusztult ki teljesen a halállomány, míg további 100 tavat ugyanez fenyegeti.
A cikk szerint a kevés víz, a halpusztulások, illetve a magas takarmányköltségek miatt a haltermelés volumene, jövedelmezősége jelentősen visszaesett. A halgazdaságokat érintő problémák jól lemérhetőek az árak alakulásában is. A termelők az élő pontyért a tavalyi 1000 forint helyett mára általában 1400-1500 forintot is elkérnek kilogrammonként. A tisztított, előhűtött hal kilója már 2600 forint körül alakul.
Több halgazdaságban az állomány pusztulását megelőzendő elkezdték lehalászni a halakat, azonban az így piacra kerülő halak még nem érték el a megfelelő méretet, így veszteséggel kell számolniuk a tenyésztőknek.
A termelők úgy kalkulálnak, hogy több évre kihat majd az idei aszályos időjárás, mert ahol idén elmarad a hosszabb tenyészidejű fajok telepítése, vagy visszaesik azok termelése, ott ennek a nemzedéknek a hiánya később érezhető lesz.
Összességében pozitív növekedési kilátásokról számoltak be az európai vállalkozások az Eurobarométer friss felmérése szerint.
Összefoglaló a kedvezményes konstrukciók feltételeiről: mire, milyen feltételekkel lehet igényelni ilyen forrást?
Főszabály szerint a munkabért forintban kell fizetni. Vannak azonban kivételek, amely esetekben ettől el lehet térni.
Az idénymunkásokat foglalkoztató vállalkozásoknak kihívás a szabályok szigorodása.
Büszkén hirdeti magát Budapest legelőkelőbb éttermei közt a Nobu, az étterem alapvetés a világsztárok között is. Most betekintést kaptunk arról, hogy az alapító Nobuyuki Matsuhisa szellemében hogyan készül náluk a japán konyha egyik legegyszerűbb, mégis legelőkelőbb fogása, a szasimi.
Ruszin-Szendi Romulusz korrupciógyanús ügyeinek felelőséről is kérdeztünk a hadügyminisztert.